Театр розмаїття

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Театр розмаїття
Divadlo rozmanitostí
Театр розмаїття у КЦ «Май»
Театр розмаїття у КЦ «Май»
Театр розмаїття у КЦ «Май»

Країна Чехія Чехія
Місто
Адреса
Тополина 1278[1]
Тип ляльковий театр
Статус міський театр
Відкрито 1987 рік
Оф. відкриття 1988[3]
Репертуар чеські та зарубіжні казки
Керівництво директор Їржі Румпік
художній керівник Антонін Клепач[2]
divadlo-rozmanitosti.cz
Ідентифікатори і посилання
EUTA theatre ID 2402

Театр розмаїття (чеськ. Divadlo rozmanitostí) — міський дитячий (ляльковий) театр у чеському місті Мості Устецького краю, головна дитяча театральна сцена й значний культурний осередок міста й району.

Структурно Театр розмаїття є ляльковою сценою Мостського міського театру.

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Мостський Театр розмаїття міститься у функціональній сучасній будівлі культурного центру «Май» (чеськ. Máj «Травень») за адресою:

вул. Тополина (Topolová) 1278, м. Мост—434 01 (Устецький край, Чехія).

Нині директором Театру розмаїття як підрозділу Міського тетру Мосту є Їржі Румпік (Jiří Rumpík), художнім керівником власне лялькового театру — Антонін Клепач (Antonín Klepáč).

З історії театру[ред. | ред. код]

Лялькова трупа була заснована в Мості 1987 року. Чимало її учасників прийшли з аматорського лялькового театру, який тривалий час працював в Литвинові. Великий внесок у розвиток і становлення творчого колективу зробили колишній директор театру Яромир Шнайдр (Jaromír Šnajdr) та художній керівник театру Їржі Стржеда (Jiří Středa).

Прем'єрною виставою Театру розмаїття 9 жовтня 1987 року став спектакль «Tak povídej» — за казками Г. К. Андерсена «Нове вбрання короля» та «Принцеса на горошині» в постановці Їржі Стржеди. Оскільки в той час культурний центр «Май» не був адаптований для показу лялькових вистав, театр ляльок деякий час гостював у місцевому Будинку культури шахтарів та енергетиків. Будівля ж «Маю» служить театрові від 15 грудня 1988 року.

У низці проектів Театр розмаїття співпрацював з головним театральним закладом міста — Мостським міським театром. Так, спільно на головній сцені були поставлені лялькова версія «Дон Кіхоту» й спектакль «Гобіт».

Від сезону 1996/1997 художнім керівником театру є Антонін Клепач (Antonín Klepáč), якому довелося вирішувати питання з наповнення творчого колективу, адже чимало колишніх артистів склали основу новоствореного театру в Литвинові.

Репертуар[ред. | ред. код]

Чинний репертуар Мостського Театру розмаїття включає близько 25 вистав[4] — це переважно постановки найпопулярніших казок (таких, як «Попелюшка»), як народних і літературних чеських (Божена Немцова та інші), так і зарубіжних.

У афіші театру є й вистави для дорослих. Так, одним із найпопулярніших спектаклів 1990-х років була комедійна вистава «Sousedka» французького автора П'єра Шеснота (Pierr Chesnot).

Виноски[ред. | ред. код]

Джерела і посилання[ред. | ред. код]