Текстовий редактор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Текстові редактори)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Так може виглядати робоче вікно редактора текстів GNU Emacs під час редагування статей Wikipedia.

Текстовий редактор — комп'ютерна програма-застосунок, призначена для створення й зміни текстових файлів (вставки, видалення та копіювання тексту, пошуку і заміни змісту, сортування рядків), а також їх перегляду на моніторі, виведенню на друк, пошуку фрагментів тексту тощо.

Деякі текстові редактори забезпечують також розширену функціональність: підсвічування синтаксису, сортування рядків, шаблони, конвертацію кодування символів тощо. Така функціональність часто характерна для редакторів коду, призначених для написання сирцевого коду комп'ютерних програм.

Інші текстові редактори мають розширені функції форматування тексту, впровадження в нього графіків, формул, таблиць та об'єктів. Такі редактори часто називають текстовими процесорами й призначені вони для створення різного роду документів — від особистих листів до офіційних паперів. Класичні приклади — Microsoft Word і Libre Office.

Ще один клас програм цієї групи — текстові середовища — по суті, повноцінні робочі середовища, в яких можна вирішувати найрізноманітніші завдання: за допомогою надбудов вони дозволяють писати й читати листи, вебканали, працювати в вікі й вебі, вести щоденник, керувати списками адрес і завдань. Представники цього класу — Emacs, Archy, Vim та Acme з операційної системи Plan 9. Такі програми можуть служити середовищами розробки програмного забезпечення, в кожному разі, завжди містять текстовий редактор як необхідний інструмент програмування.

Текстові редактори підтримуються операційними системами та пакетами розробки програмного забезпечення, можуть використовуватися для зміни файлів: файли конфігурації, файли документації та файли вихідного коду мови програмування.[1]

Станом на 2021 відомо понад 1900 текстових редакторів[2]

Види текстових редакторів[ред. | ред. код]

Порядковий (рядковий) текстовий редактор (англ. line editor) працює з текстом як послідовністю пронумерованих рядків, виконуючи операції над текстом у вказаних рядках.[3] Прикладом такого редактора може бути edlin, що входив у склад MS-DOS.

Контекстний (рядковий) редактор (англ. context editor), прикладом якого може бути ECCE (англ. Edinburgh Compatible Context Editor)[4], виконує операції над текстом у даній позиції.

Екранний текстовий редактор дозволяє користувачу пересувати курсор у тексті за допомогою клавіш або інших пристроїв вводу[5].

Відносно новий вид текстових редакторів — онлайн редактор тексту.[6]

Також, є певні відмінності між Текстовим редактором та:

  • інтегрованим середовищем розробляння, зокрема, IDE містить увесь функціонал текстового редактора, тоді як текстовий редактор не може мати функціоналу IDE.[7]
  • текстовим процесором — т.п. першочергово може вбудовувати у текст різноманітні об'єкти, зберігаючи загальну структуру тексту. Станом на 2021 — ця відмінність майже втратила свою актуальність.

Типовий набір функцій[ред. | ред. код]

  • Знайти та замінити — Текстові редактори надають широкі можливості для пошуку та заміни тексту як у групах файлів, так і інтерактивно. Розширені редактори можуть використовувати регулярні вирази для пошуку та редагування тексту чи коду.
  • Вирізати, скопіювати та вставити — більшість текстових редакторів надають методи дублювання та переміщення тексту всередині файлу або між файлами.
  • Форматування тексту — Текстові редактори часто надають основні функції візуального форматування, такі як перенесення рядків, автоматичний відступ, форматування списку маркерів із використанням символів ASCII, форматування коментарів, виділення синтаксису тощо. Вони, як правило, призначені лише для зображення і не вставляють коди форматування в сам файл.
  • Скасувати та повторити — Як і в текстових процесорах, текстові редактори надають можливість скасувати та повторити останнє редагування або більше. Часто — особливо у старих текстових редакторах — запам'ятовується лише один рівень історії редагування, і послідовно видаючи команду скасування буде лише «перемикати» останню зміну. Сучасні або складніші редактори зазвичай надають багаторівневу історію, така що повторна команда скасування поверне документ до послідовно (покроково) попередніх (старих) редагувань. Окрема команда повтору буде циклічно редагувати «вперед» до останніх змін. Кількість змін, що зберігає програма, залежить від редактора і часто налаштовується користувачем.
  • Можливість обробки тексту, закодованого UTF-8.

Популярні текстові редактори[ред. | ред. код]

  • AkelPad[8] — текстовий редактор з відкритим кодом для операційних систем Microsoft Windows, але може запускатись і в Wine та працювати під керуванням Unix систем, таких як Linux. Розповсюджується під ліцензією BSD.
  • BDV Notepad[9] — альтернатива блокнота для Windows, містить додаткові функції для редагування тексту, безкоштовний.
  • EditPlus[10] — текстовий редактор для Windows, призначений для програмування й веброзробки.
  • Emacs[11] — відкрита програма. Має потужний і дуже гнучкий у налаштуванні інтерфейс, що підтримує макроси. Про Emacs також є Вікі — [2].
  • EmEditor[en] — платний редактор для Windows-систем. Забезпечує підсвічування тексту для різних форматів, модулів, однак інтерфейс вимагає вивчення.
  • GridinSoft Notepad[12] — перевіряє орфографію текстів, написаних 7 мовами.
  • Gedit — основний текстовий редактор середовища Gnome.
  • jEdit[13] — відкрита програма — кросплатформний редактор, написаний мовою Java.
  • Kate[14] — відкрита програма — потужний розширюваний текстовий редактор із підсвічуванням синтаксису для маси мов програмування й розмітки (модулі підсвічування можна автоматично обновляти через мережу) та з гнучким у налаштуванні интерфейсом. Входить до складу KDE.
  • nano (GNU)[15] — редактор для командного рядка.
  • Notepad — входить до складу Windows.
  • Notepad++[16] — GPL, заснований на тому ж рушії, що й SciTE.
  • Professional Notepad — текстовий редактор для заміни стандартного блокнота. Забезпечує підсвічування синтаксису PHP, HTML, CSS, JavaScript, Perl та ін. Не обмежує розмір тексту.
  • PSPad[17] — текстовий редактор із підсвічуванням синтаксису, підтримкою скриптів та інструментами для роботи з HTML-кодом.
  • SciTE[en][18] — відкрита програма. Редактор із підсвічуванням синтаксису для багатьох мов програмування. Має широкі можливості налаштування й автоматизації.
  • Sublime Text — пропрієтарний багатоплатформовий текстовий редактор. Підтримує плагіни мовою програмування Python.
  • TEA[19] — редактор із сотнями функцій обробки тексту й розмітки в HTML, XHTML, LaTeX, Docbook, Wikipedia. Подібні можливості й зручний інтерфейс.
  • vi/Vim[20] — відкрита програма. Розділяє процес редагування на режим уведення й командний. Дає необмежені можливості налаштувань і автоматизації.
  • TechEditor[21] — пропрієтарне програмне середовище для текстової документації та інженерних розрахунків. Дозволяє створювати звіти, пояснювальні записки, діаграми та інші технічні документи.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Best Free Text Editors for Windows, Linux, and Mac. Every operating system comes with a default, basic text editor, but most of us install our own enhanced text editors to get more features.
  2. The Alphabetical list (EditorIndex) (1,951 editors listed as of March 17th, 2021)
  3. (рос.)Кочергин В. И. Англо-русский толковый научно-технический словарь по системному анализу, программированию, электронике и электроприводу. — Томск: ОАО "НПЦ «Полюс», 2008. — Т. 1. — 652 с. — (В 2-х т.). — ISBN 5-7511-1937-1
  4. Edinburgh Compatible Context Editor
  5. Толковый словарь по вычислительной технике = Computer Dictionary. — Microsoft Press, «Русская редакция», 1995. — С. 151—152. — 496 с. — ISBN 5-7502-0008-6.
  6. Текстовий редактор онлайн — ТОП-7 найкращих варіантів (10.08.2018)
  7. Text Editor Software 10 Best Free and Open Source Text Editor Software
  8. AkelPad — is an open source editor for plain text.
  9. Архівована копія. Архів оригіналу за 12 грудня 2006. Процитовано 5 січня 2007.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  10. EditPlus — Text editor with FTP, FTPS and sftp capabilities
  11. GNU Emacs
  12. Архів: [1][недоступне посилання з липень 2021]
  13. jEdit programmer's text editor
  14. Kate Get an Edge in Editing
  15. nano text editor
  16. What is Notepad++
  17. PSPad — a freeware text editor
  18. SciTE is a SCIntilla based Text Editor
  19. TEA is a fast, pure C++ text editor for UNIX, Mac, OS/2 and Windows
  20. Vim — the ubiquitous text editor
  21. TechEditor. Dystlab (uk-ua) . Процитовано 3 грудня 2023.

Література[ред. | ред. код]

  1. Романюк О. Н., Станіславенко Є. Г. ТЕКСТОВІ РЕДАКТОРИ ДЛЯ ВЕБ-РОЗРОБНИКІВ (2020)
  2. Васьків О. М. Текстовий редактор Word: навчальний посібник для виконання лабораторних завдань / О. М. Васьків, Ю. А. Стадник, А. Б. Орловська. — Львів: Львівський національний університет імені Івана Франка, 2016. — 130 с.
  3. Горгош Л. І. Текстові редактори та текстові процесори: навч.-метод. посіб. / Л. І. Горгош, Ю. Ю. Білак. — Ужгород: ПП «АУТДОР — ШАРК», 2016. — 128 с.
  4. Основи інформатики. Підручник/Укладач: І. О. Яковлева. — Харків, 2003—186 с. (С.?)
  5. Кочергин В. И. Англо-русский толковый научно-технический словарь по системному анализу, программированию, электронике и электроприводу. — Томск: ОАО "НПЦ «Полюс», 2008. — Т. 1. — 652 с. — (В 2-х т.). — ISBN 5-7511-1937-1 (С.?)

Посилання[ред. | ред. код]