Телстар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Телстар
Основні параметри
Повна назва Telstar
Виготівник Bell Telephone Laboratories
Тип апарата звʼязок
Штучний супутник Землі
Дата запуску 10 липня 1962 8:35:00 UTC
Ракета-носій Дельта
Номер запуску 1962-029A
Тривалість польоту 15 років
Технічні параметри
Маса 171 кг
Розміри 88
Джерела живлення Сонячні батареї
Орбітальні дані
Нахил орбіти 45°
Апоцентр 5632 км
Перицентр 952 км
Транспондери
Діапазон(и) 44,8 °

Телстар (англ. Telstar) — американський штучний супутник Землі, виведений на орбіту 10 липня 1962. Став першим активним супутником зв'язку; запущений до нього 12 серпня 1960 апарат Еко-1 був лише пасивним відбивачем радіохвиль. Телстар забезпечував двосторонній телефонний зв'язок 60 каналами або трансляцію однієї телевізійної програми. Вийшов з ладу 21 лютого 1963, однак досі перебуває на орбіті.

Пізніше назву «Телстар» отримали кілька телевізійних супутників.

Розробка і конструкція[ред. | ред. код]

Створення Телстар було частиною угоди по розвитку супутникового зв'язку, укладеного AT & T, Bell Telephone Laboratories, НАСА, британськими та французькими державними поштовими і телеграфними службами. Власником супутника була AT & T. Bell Telephone Laboratories побудувала наземну передавальну станцію в місті Андовер (штат Мен) і уклала контракт з НАСА на запуск космічних апаратів. Вартість запуску становила 3 млн доларів, незалежно від його результату.

Супутник був створений співробітниками Bell Telephone Laboratories в 19601962 роках. Проект розробив Джон Пірс, транзистор і сонячні батареї — Джеймс Ерлі. Супутник мав сферичну форму з діаметром 88 см, масою 77 фунтів (35 кілограмів). З усіх боків вкритий сонячними батареями, Телстар був оснащений однією спрямованою антеною, яка приймала сигнали з землі і безліччю передавачів, розташованих по «екватору» супутника.

Крім станції в Андовері, сигналами з супутником обмінювалися наземні станції в Корнуоллі (використовувалася BBC) і Кот-д'Арморі.

Використання[ред. | ред. код]

Телстар був виведений на орбіту ракетою-носієм Дельта 10 липня 1962 з мису Канаверал. Він здійснював один оберт за 2 години 37 хвилин, нахил орбіти до площини екватора становив 45 °, тому здійснювати трансатлантичну передачу сигналу супутник міг лише 20 хвилин протягом оберту. Перигей орбіти становив 952 км, апогей — 5632 км.

Передача пробного телевізійного сигналу відбулася в день запуску. 23 липня через супутник були передані телефонна розмова, факс, телевізійний сигнал (пряме мовлення і запис). Трансатлантичну прес-конференцію через Телстар провів президент США Джон Кеннеді.

Напередодні запуску супутника США підірвали ядерний заряд на великій висоті в рамках проекту Starfish Prime. Заряджені частинки, що з'явилися внаслідок вибуху, були захоплені магнітосферою Землі, тому їхня концентрація в штучному радіаційному поясі Землі збільшилася на 2-3 порядки. Вплив радіаційного поясу призвів до дуже швидкої деградації сонячних батарей та електроніки супутника, тому супутник припинив роботу на початку грудня 1962. На початку січня вдалося відновити роботу, однак 21 лютого 1963 супутник остаточно вийшов з ладу.

Інші супутники «Телстар»[ред. | ред. код]