Теплохід

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теплохід «Герой Танцоров» на Тернопільському озері
Теплохід Queen Mary 2

Теплохі́д,[1] або теплопла́в,[2] — самохідне судно, основним рушієм якого є двигун внутрішнього згоряння, найчастіше — дизельний.

Історія[ред. | ред. код]

Перші дизельні судна у світі з'явилися в Росії, завдяки фірмі «Товариство нафтового виробництва братів Нобель».

Нобелі рано зацікавилися винаходом інженера Рудольфа Дізеля. Вже в 1898 році Нобель придбав креслення дизеля потужністю 20 к. с.

Через декілька років технічних досліджень інженерам фірми Нобеля вдалося створити справний судновий дизель. Три таких двигуни були встановлені в 1903 році на нафтоналивну річкову баржу «Вандал» (побудовану на Сормовськом заводі і привезену до (Петербурга) яка стала, таким чином, першим теплоходом у світі.

На «Вандалові» було встановлено три дизелі, кожен потужністю 120 к. с., які приводили в рух гвинти за допомогою електричної передачі, що складалася з трьох генераторів і електродвигунів.

У 1904 році фірмою Нобеля був побудований наступний теплохід, «Сармат», що також був річковим танкером.

Будова[ред. | ред. код]

Двигун теплохода може бути малооборотним (у такому разі він працює безпосередньо на веслувальний вал) або високооборотним. Високооборотний двигун з'єднується з веслувальним валом за допомогою передачі. Найпоширеніші типи передач — механічна (редуктор) і електрична. Якщо є електрична передача, дизель обертає генератор постійного струму, електрикою якого живляться двигуни, що приводять у рух грібний вал. Електрична передача дозволяє плавно регулювати швидкість обертання грібного гвинта. Теплоходи з електропередачею нерідко виділяють в окремий клас судів, дизель-електроходи.

Пуск суднових дизелів проводиться за допомогою стислого повітря. Тепло вихлопних газів використовують для вироблення пари, яка у свою чергу використовується для опалювання, обігріву води, вироблення електрики і інших суднових потреб. Зустрічається на теплоходах також і гідравлічна передача.

Нині наймогутніший судновий дизель — двигун RTA96-C, що випускається фінською фірмою Wartsila. Цей 14-циліндровий двигун розвиває потужність у 108920 к. с.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Нині теплоходи — найпоширеніший тип суден. Вони практично повністю витіснили пароплави. Тільки швидкісні судна частіше використовують турбінну силову установку (втім, такі судна, турбоелектроходи, іноді також зараховують до теплоходів). Також дизель-електрична енергетична установка застосовується на неатомних підводних човнах для надводного ходу.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]


  1. Теплохід // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Теплоплав // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.