Терещенко Олександр Власович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Власович Терещенко
рос. Александр Власьевич Терещенко
Народився 1806(1806)
Зіньків
Помер 21 лютого (5 березня) 1865(1865-03-05)
Зіньків
Країна Російська імперія
Діяльність етнолог, археолог
Alma mater Харківський університет
Галузь археологія, етнографія
Заклад ХНУ імені В. Н. Каразіна

Олександр Власович Терещенко (рос. Терещенко Александр Власьевич, *1806(1806), Зіньків — †21 лютого (5 березня) 1865[1], Зіньків) — російський та український етнограф і археолог[2], літературознавець. Дійсний статський радник[2].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в місті Зіньків Зіньківського повіту Полтавської губернії Російської імперії[3].

У 1823 році закінчив навчання у Полтавській гімназії (Перша чоловіча гімназія)[3]. Отримав вищу освіту в Харківському університеті, де був учнем відомого письменника-байкаря П. П. Гулака-Артемовського[3].

Довгі роки працював у Санкт-Петербурзі та Москві (Рум'янцевський музей), займався бібліографією, писав книжки, статті, проводив археологічні розкопки у Нижньому Поволжі та на півдні України. По 1855 році вийшов у відставку, повернувся в Україну, жив у Полтаві й Зінькові[3]. Статті вчений друкував у журналах «рос. Библиографические записки», «рос. Северная пчела», «рос. Сын Отечества», «рос. Русский Архив» та ін..

Він був одним з перших біографів І. Котляревського («Основа», 1861 р., кн. 2)[1].

Був старанним співробітником археографічної комісії. Вивчав історію кочівників причорноморських степів, вів археологічні розкопки, описав сотні пам'ятників[4]. Все життя працював над збиранням історичних документів і матеріалів; займався дослідженням різних архівів: Астраханського, Віленського, Варшавського та ін., а головне займався тими архівами, що стосувалися України[2].

Помер в м. Зіньків, і там похований[3].

Праці[ред. | ред. код]

та інші.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ротач Петро, «Колоски з літературної ниви» / Особистості: Терещенко Олександр Власович [Архівовано 27 квітня 2016 у Wayback Machine.]
  2. а б в Терещенко Александр Васильевич [Архівовано 28 квітня 2016 у Wayback Machine.], сайт «Биографическая энциклопедия» (рос.)
  3. а б в г д Терещенко Олександр Власович [Архівовано 24 квітня 2016 у Wayback Machine.], сайт «История Полтавы»
  4. Терещенко Александр Власьевич [Архівовано 27 квітня 2016 у Wayback Machine.], сайт «Словари, энциклопедии и справочники» (рос.)

Джерела та література[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Иконников В. С. Опыт российской историографии, 1, кн. 1—2. К., 1891
  • Веселовский Н. И. История Императорского Русского археологического общества за первое 50-летие его существования: 1848—1896. СПб., 1900
  • Жиромский Б. Б. Забытая страница в истории русской археологии. В кн.: Труды Саратовского областного музея краеведения, вып. 2. Саратов, 1959

Посилання[ред. | ред. код]