Термометри ртутні електроконтактні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Термометри скляні ртутні електроконтактні — призначені для вимірювання температури різних середовищ і видачі сигналів однопозіціонного регулювання при досягненні температури встановлених значень в діапазоні від мінус 35 до плюс 350 С і застосовуються у всіх галузях.

Застосування[ред. | ред. код]

Термометри застосовуються в різних галузях промисловості на підприємствах у сільському господарстві, нафтохімічної, хімічної, гірничо-металургійної промисловості, в машинобудуванні, житлово-комунальному господарстві, транспорті, будівництві, медицині, словом у всіх життєвих сферах.

Принцип дії[ред. | ред. код]

Принцип дії термометра заснований на видимому розширенні термометричної рідини в склі при підвищенні температури навколишнього середовища.

Виконання[ред. | ред. код]

Термометри скляні ртутні електроконтактні виконані у вигляді капілярної трубки з резервуаром, заповненим термометричною рідиною, і скляною циліндричною оболонкою з вмонтованою всередині шкалою.

Термометри скляні ртутні електроконтактні виготовляються з термічно обробленого скла. Як термометрична рідина використовується ртуть. В залежності від форми нижньої частини трубки, термометри поділяються на прямі та кутові.

Виконання та типорозміри термометрів відрізняються конструкцією, видом термометричної рідини, функціональним призначенням, нормованими значеннями діапазонів вимірювань, ціною поділу шкали і границі допустимої похибки.

Виробники[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Офіційний сайт заводу з виготовлення термометрів ПАТ «Склоприлад». Архів оригіналу за 8 серпня 2012. Процитовано 10 липня 2012.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Марио Льоцци История физики. — М.: Мир. — 1970.
  • Цюцюра С. В. Метрологія, основи вимірювань, стандартизація та сертифікація: Навч. посібник для вузів / С. В. Цюцюра, В. Д. Цюцюра. — 2-ге вид., перероб. і доп. — К. : Знання, 2005. — 242 с. — (Вища освіта XXI століття). — ISBN 966-8148-67-3