Тернопільське обласне суспільно-культурне товариство «Надсяння»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тернопільське обласне суспільно-культурне товариство «Надсяння»
Дата заснування 20 червня 1993
Голова Василь Мосула
Ключові особи Дарія Конет
CMNS: Тернопільське обласне суспільно-культурне товариство «Надсяння» у Вікісховищі

Тернопільське обласне суспільно-культурне товариство «Надсяння» — товариство, що об'єднує українців Тернопільщини, яких примусово переселили (депортували) 1945-1946 із басейну р. Сян (колишні Ліський, Перемиський, Ярославський та Любачівський повіти Польщі).

Основна мета діяльності — збереження та розвиток культурних надбань українців Надсяння, їх популяризація серед громадськості; організація тематичних наукових конференцій, лекцій, виставок, виступів у ЗМІ.

Історія[ред. | ред. код]

Товариство засноване 20 червня 1993 року. Очолив його відомий в Тернопільській області науковець, педагог, краєзнавець, громадський діяч Йосип Свинко. Нині товариство очолює Василь Мосула[1].

Осередки товариства є в м. Тернопіль, Бережанському, Борщівському, Бучацькому, Гусятинському, Збаразькому, Підволочиському, Теребовлянському, Чортківському та інших районах області.

Співпрацює з Перемиським відділенням Об'єднання українців Польщі. Члени товариства щорічно беруть участь в урочистостях, присвячених вшануванню пам'яті борців за волю України (вояків УГА, УНР, УПА), похованих у с. Пикуличі поблизу м. Перемишль (Польща) та автора музики гімну «Ще не вмерла Україна» М. Вербицького, уродженця Надсяння; відвідують свої колишні оселі, впорядковують могили рідних[2]. Товариство підтримує контакти з українською початковою школою та ліцеєм імені М. Шашкевича в Перемишлі.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пам'ятник жертвам депортації споруджують у Тернополі
  2. Марія Романчук. Запануєм, браття, у своїй сторонці! // Вільне життя плюс. — 2013. — № 101 (18 груд.). — С. 7.

Джерело[ред. | ред. код]