Технологічна премія тисячоліття

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Технологічна премія тисячоліття
Країна  Фінляндія
Тип наукова нагородаd
Нагородження
Засновано: 2004
Нагороджені:
Категорія:Лауреати Технологічної премії тисячоліття (7)
Черговість
Сайт taf.fi/en/millennium-technology-prize/

CMNS: Технологічна премія тисячоліття у Вікісховищі

Технологі́чна пре́мія тисячолі́ття (англ. Millennium Technology Prize, раніше відома як Walter Ahlström Prize) є найбільшою[1] та однією з найбільш значущих нагород у світі технологій. Премія присуджується від 2004 що два роки Академією технологій Фінляндії (англ. Technology Academy Finland) за інновації, які приводять до поліпшення якості людського життя, а також сприяють сталому розвитку. Призовий фонд становить приблизно 1,2 млн євро. Академія технологій Фінляндії — це незалежний фонд, заснований спільно фінською індустрією та державою Фінляндія.

Церемонія нагородження проходить у будівлі фінської національної опери, премія вручається особисто президентом Фінляндії.

З людей, яким була присуджена Технологічна премія тисячоліття у минулі роки, можна відзначити професора Тіма Бернерса-Лі, винахідника вебмережі, професора Сюдзі Накамура, творця нових революційних джерел світла, професора Роберта Лангера, винахідника інноваційних біоматеріалів, які дозволяють контролювати вивільнення ліків в організмі, а також регенерацію тканин, професора Міхаеля Гретцеля за розробку новітніх сонячних батарей, сенсибілізованих барвниками, Лінуса Торвальдса, творця ядра Linux і Сін'я Яманака, одному з провідних вчених у галузі вивчення стовбурових клітин.

Виноски[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]