Те-Анау (озеро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Те-Анау
Те-Анау
Те-Анау
45°12′ пд. ш. 167°48′ сх. д. / 45.200° пд. ш. 167.800° сх. д. / -45.200; 167.800Координати: 45°12′ пд. ш. 167°48′ сх. д. / 45.200° пд. ш. 167.800° сх. д. / -45.200; 167.800
Розташування
Країна  Нова Зеландія
Регіон Саутленд
Саутленд[d]
Розташування Саутленд, Південний острів
Геологічні дані
Територіально Південний острів
Природоох. тер-я Національний парк Фіордланд
Склад North Fiordd, Te Waipuke-o-te-horod і Worsley Armd
Розміри
Площа поверхні 344 км²
Висота 210  м
Глибина макс. 417  м
Довжина 65 км
Ширина 10 км
Вода
Басейн
Вливаються Еглінтон та ін.
Витікають Ваіау
Площа басейну 3302 км²
Країни басейну Нова Зеландія
Інше
Міста та поселення Те-Анау
Geonames 6202777
Те-Анау (озеро). Карта розташування: Нова Зеландія
Те-Анау (озеро)
Те-Анау (озеро) (Нова Зеландія)
Мапа

CMNS: Те-Анау у Вікісховищі
Озеро Те-Анау

Те-Анау — озеро в Новій Зеландії, що лежить на південному заході Південного острова. Спочатку озеро мало назву Те-Ана-ау, що в перекладі з мови маорі означає Печера з водою, що вирує. Площа озера становить 344 км², що робить його другим за площею поверхні озером Нової Зеландії (після Таупо) й найбільшим на Південному острові. Однак воно тримає першість в Австралазії за об'ємом прісної води[1].

Головна частина водойми постягається на 65 км з півночі на південь. Три великі фіорди утворюють рукави на західному березі: Північний, Середній та Південний. Це єдині фіорди в Новій Зеландії, що розташовані всередині суші, 14 інших врізаються в узбережжя океану. На вході в Середній фіорд лежать кілька маленьких островів, які ділять його вздовж на північно-західний та південно-західний рукави. Поверхня озера перебуває на висоті 210 м, а оскільки максимальна глибина становить 417 м[2], то значна частина його улоговини лежить нижче рівня моря.

Декілька річок живлять водойму, серед яких найважливіша — Еглінтон, що впадає зі сходу, навпроти Північного фіорду. Води озера через кількакілометрову річку Ваіау впадають в озеро Манапоурі. Містечко Те-Анау лежить на південно-східних околицях озера, біля витоку.

Більша частина водойми належить до національного парку Фіордланд, який в свою чергу входить до складу району Те-Вахіпоунаму, що внесений до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Крім містечка Те-Анау лише фермерське поселення Те-Анау-Даунс є в районі озера, а саме біля гирла річки Еглінтон. Між цими двома поселеннями поверхня землі покрита пологими горбами, тоді як в інших місцях — гориста. На західному узбережжі деякі гори сягають у висоту до 1 400 метрів над поверхнею озера.

Озеро Те-Анау

Два Великих шляхи Нової Зеландії беруть початок біля озера. Мілфорд починається від північної окраїни озера, а Кеплер починається і закінчується біля південної окраїни озера, поблизу від витоку річки Ваіау.

Флора та фауна[ред. | ред. код]

Численні види тварин і рослин є в басейні Те-Анау. Серед рослин можна знайти численні види папороті, в тому числі Blechnum discolor.[3]

На берегах озера проживають кілька птахів, що перебувають під загрозою вимирання, особливо відомий серед них такахе, якого довгий час вважали вимерлим. Область між Середнім і Південним фіордами виділена як притулок для цих птахів. На західному узбережжі розташована система печер Те-Ана-ау.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 23 травня 2010. Процитовано 6 липня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Lakes in New Zealand. Ministry for the Environment. Архів оригіналу за 21 серпня 2011. Процитовано 6 липня 2015.
  3. C. Michael Hogan. 2009

Посилання[ред. | ред. код]