Тинідазол

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тинідазол
Систематизована назва за IUPAC
1-(2-ethylsulfonylethyl)-2-methyl-5-nitro-imidazole
Класифікація
ATC-код J01XD02
PubChem 5479
CAS 19387-91-8
DrugBank
Хімічна структура
Формула C8H13N3O4S 
Мол. маса 247,273 г/моль
Фармакокінетика
Біодоступність 90-100%
Метаболізм Печінка
Період напіввиведення 11-12 год.
Екскреція Нирки,фекалії
Реєстрація лікарського засобу в Україні
Назва, фірма-виробник, країна, номер реєстрації, дата ФАЗИЖИН®,
«Пфайзер Пі.джі.Ем.»,Франція
UA/11077/01/01
07.10.2010-07/10/2015
ТИНІДАЗОЛ,
«Балканфарма-Дупниця АТ», Болгарія
UA/6782/01/01
02.11.2012-02.11.2017

Тинідазол (міжнародна непатентована назва Tinidazole) — синтетичний антибіотик та антипротозойний препарат з групи нітроімідазолів для перорального застосування. Тинідазол уперше синтезований у лабораторії корпорації «Pfizer» у 1972 році, та розповсюджується нею під торговою маркою «Фазижин».

Фармакологічні властивості[ред. | ред. код]

Тинідазол — синтетичний антибіотик та антипротозойний препарат з групи нітроімідазолів широкого спектра дії. Препарат має бактерицидну дію, що пов'язана з порушенням процесів реплікації ДНК у клітинах бактерій та найпростіших. До препарату чутливі трихомонади, амеби, лямблії, балантидій, Trichomonus foetus, Blastocystis hominis; анаеробні бактерії — Gardnerella vaginalis, Bacteroides spp., Veillonella spp., клостридії, фузобактерії, анаеробні коки; чутливим до тинідазолу є Helicobacter pylori.

Фармакокінетика[ред. | ред. код]

Після прийому всередину тинідазол швидко всмоктується, біодоступність препарату — 90-100 %. Максимальна концентрація в крові досягається протягом двох годин після прийому всередину. Високі концентрації тинідазол створює у більшості тканин та рідин організму. Препарат проникає через гематоенцефалічний бар'єр. Тинідазол проникає через плацентарний бар'єр та виділяється в грудне молоко. Метаболізується препарат в печінці з утворенням активних метаболітів. Виводиться тинідазол з організму переважно нирками, 20-25 % в незміненому вигляді, та з калом. Період напіввиведення препарату складає 11-12 годин, немає даних про збільшення тривалості виведення препарату при нирковій недостатності.

Показання до застосування[ред. | ред. код]

Тинідазол показаний при анаеробних інфекціях черевної порожнини (перитоніт, абсцеси), гінекологічних захворюваннях (ендометрит, ендоміометрит, тубоваріальний абсцес), септицемії, післяопераційних інфекціях, інфекціях шкіри та м'яких тканин; інфекціях нижніх дихальних шляхів (пневмонії, абсцес легень, емпієма плеври); неспецифічному вагініті; гострому виразковому ґінґівіті; урогенітальному трихомонозі; лямбліозі; амебіазі; абсцесі печінки; ерадикація Helicobacter pylori в складі комплексної терапії; профілактика післяопераційних анаеробних інфекцій.

Побічна дія[ред. | ред. код]

При застосуванні тинідазолу можливі наступні побічні ефекти:

Протипокази[ред. | ред. код]

Тинідазол протипоказаний при підвищеній чутливості до нітроімідазолів, органічних захворюваннях нервової системи, захворюваннях крові, дітям до 3-х років, в І триместрі вагітності та під час годування грудьми.

Форми випуску[ред. | ред. код]

Тинідазол випускають у вигляді таблеток по 0,5 г. Входить до складу комбінованого препарату «Клатінол» з кларитроміцином і лансопразолом.[1] Входить також до складу комбінованих препаратів «ЦИПРОЛЕТ® А», «ЦИПРОТІН™», «ЗОКСАН-ТЗ», «ЦИФРАН СТ» в комбінації з ципрофлоксацином[2], «ЗОЛОКСАЦИН» в комбінації з норфлоксацином[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Клатінол - неофіційна база нормативно-директивних документів МОЗ України
  2. Пошук за складом діючих речовин Тинідазол. Архів оригіналу за 9 січня 2016. Процитовано 2 жовтня 2015. 
  3. Золоксацин - неофіційна база нормативно-директивних документів МОЗ України

Посилання[ред. | ред. код]