Голотип

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Тип (систематика))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Голотип Marocaster coronatus

Голоти́п — екземпляр біологічного об'єкта, вибраний і позначений дослідником, що описує новий таксон (наприклад, вид чи підвид). За цим єдиним екземпляром характеризують весь вид. З голотипом порівнюють інші екземпляри та зразки, у випадку необхідності засвідчення правильності ідентифікації виду.

Звичайно, під час опису нового виду разом з голотипом дослідник позначає декілька інших екземплярів, що складають типову серію і в сучасній систематиці називаються паратипами (в минулі часи — просто типами). Якщо новий вид описано на основі лише одного екземпляра, його автоматично вважають голотипом. Якщо новий вид описано на основі типової серії, але голотип явно не обраний дослідником або втрачений, представники типової серії називаються синтипами, а характерний екземпляр — лектотипом. Котип — застаріла назва паратипу і синтипу.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Глущенко В. И., Акулов А. Ю., Леонтьев Д. В., Утевский С. Ю. Основы общей систематики: уч. пособие.-Харьков: ХНУ, 2004 (рос.)
  • Джеффри Ч. Биологическая номенклатура. Пер. с англ. М., 1980 (рос.)
  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2004. — Т. 1 : А — К. — 640 с. — ISBN 966-7804-14-3.