Товариство з проведення реформ у Конго

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Товариство з проведення реформ у Конго (англ. Congo Reform Association) — товариство, створене для викриття зловживань у Вільній державі Конго.

Товариство було створено у березні 1904 року місіонером Генрі Греттаном Гіннес, журналістом Едмундом Діном Морелом і дипломатом Роджером Кейсментом з метою поліпшити стан робітників у Конго з допомогою залучення суспільної уваги. Кейсмент в 1903 році підготував доповідь і був нагороджений за нього Орденом Святого Михайла і Святого Георгія. Морел писав щотижневі статті в «англ. West Africa Mail», а Гіннес виступав з лекціями. Відділення Товариства були відкриті в США. До 1912 році воно досягло своїх цілей і розпалося. У 1924 році Морел був номінований на Нобелівську премію миру за роботу в Суспільстві[1].

Товариство підтримували такі відомі письменники, як Джозеф Конрад, Анатоль Франс, Артур Конан Дойль, Марк Твен. Марк Твен написав сатиричний памфлет «Монолог короля Леопольда в захист його панування», а Конан Дойль — книгу «Злочини у Конго».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bourne, H. R. Fox. Civilisation in Congoland: A Story of International Wrong-Doing. London: P. S. King & Son, 1903. (англ.)
  • Guinness, Henry Grattan. The Congo Crisis, 1908. London: R.B.M.U. Publ. Dept., 1908. (англ.)
  • Guinness, Michele. The Guinness Spirit: Brewers and Bankers, Ministers and Missionaries. London: Hodder & Stoughton, 1999. pp. 310-315, 395—398. ISBN 0340721650. (англ.)