Токар Марк Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Токар
Народився 2 березня 1974(1974-03-02) (50 років)
Львів
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Діяльність джазмен, контрабасист
Жанр джаз
Сайт marktokar.info

Марк Васи́льович То́кар (нар. 2 березня 1974 р., Львів) — український джазовий контрабасист, перший український музикант, який грав на Chicago Jazz Festival . Син художниці Марти Токар. Мешкає в Києві.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у Львові. Музику вивчав у Львові, Кракові та Катовицях (Польща). 2002—2004 був постійним учасником літніх джазових шкіл у Кракові під керівництвом Майкла Паркінсона (США).

2006 — в рамках стипендіальної програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща «Gaude Polonia» навчався в Музичній академії імені Кароля Шимановського в Катовицях (клас професора Jacka Niedzeli).

Протягом 2005—2006 року Марк Токар — артдиректор Міжнародного українсько-польського фестивалю Jazz Bez. Марк Токар разом з Мистецьким об'єднанням «Дзиґа» організував серію філармонічних джазових концертів у Львові Metro Jazz.

Його перший альбом Yatoku (з Юрієм Яремчуком та Клаусом Кугелем) був виданий лейблом Not Two 2006 року. Після цього музична кар'єра Марка Токаря різко пішла вгору. Починаючи з 2007 він є учасником Ken Vandermark Resonance Project, як музикант грає в багатьох проектах та на різноманітних фестивалях в США, Німеччині, Польщі, Австрії, Франції, Україні, Росії, Італії, Угорщині, Люксембурзі, Чехії, Литві.

Марк — перший український музикант, який грав на престижному фестивалі Chicago Jazz Festival (2012)[1]. Співавтор кількох музично-поетичних проектів в дуеті з поетесою Любов'ю Якимчук[2][3][4].

Музичні проекти[ред. | ред. код]

Марк бере участь у таких міжнародних проектах, як уже згаданий Ken Vandermark Resonance Project, а також Undivided, Five Spot, Four, Varpaj, Ultramarine, Yatoku. Одночасно він є лідером інтернаціональних проектів: Mark Tokar Quintet та Avtokar.

Грав разом із такими музикантами: Ken Vandermark[en], Bobby Few[en], Perry Robinson[en], Steve Swell[en], Michael Zerang, Tim Daisy, Dave Rempis, Roberta Piket, Фред Фріт, Klaus Kugel, Аркадий Шилклопер[en], Petras Vishniauskas, Mirchea Tiberian[en], Mazzol, Mikołaj Trzaska, Wacław Zimpel, Юрій Яремчук, Magnus Broo, Per-Åke Holmlander, Mark Sanders, Piotr Baron, Kazimierz Jonkisz[недоступне посилання з липня 2019].

Інтерв'ю та статті[ред. | ред. код]

На фестивалі в Харкові, 2008

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 грудня 2012. Процитовано 23 жовтня 2012.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Літературно-музичні імпровізації: ритуал і тренд
  3. Дивитися уривок з аудіопроекту «Жінка дим і небезпечні предмети», «Мамо…»
  4. Дивитися уривок з аудіопроекту «Жінка дим і небезпечні предмети», «Ти йшов у зеленому…»