Толочинов Микола Пилипович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Толочинов Микола Пилипович
Народився 1838 або 1840
Стародуб, Чернігівська губернія, Російська імперія
Помер 1908
Харків, Російська імперія
Країна  Російська імперія
Діяльність акушер
Alma mater Імператорський університет Святого Володимира і ХНУ імені В. Н. Каразіна
Заклад Імператорський університет Святого Володимира
У шлюбі з Aleksandra Stanislavovna Shabel'skaiad

Мико́ла Пили́пович Толочи́нов (1838 (1840?), Стародуб, Чернігівської губернії — †1908, Харків), відомий український акушер-гінеколог родом зі Стародуба (Чернігівщина);

Життєпис[ред. | ред. код]

Вчився на медичному факультеті Київського університету та в Петербурзькій медико-хірургічній академії (1864). Учень професора Красовського А.Я. Доктор медицини (1867). Вдосконалювався в клініках Відня, Праги та Парижу. З 1870 працював в Україні: доцент кафедри акушерства та гінекології Київського університету (до 1885), професор (1885—1902) Харківського університету, 1902—1908 директор земського пологового будинку в Харкові. Наступник професора Лазаревича І.П.

Праці[ред. | ред. код]

Автор 23 наукових праць з питань асептики і антисептики в акушерстві, механізмів родів, позаматкової вагітності тощо, підручників з акушерства. Запропонував метод зупинки атонічних маткових кровотеч шляхом тампонування матки. Описав клініку та ознаки уродженої вади серця- ізольованого дефекту незарощення міжшлуночкової перетинки у новонароджених , яка носить назву хвороби Толочинова- Роже (Н.L. Roger, 1809—1891, французький лікар). Під його керівництвом докторські дисертації захистили відомі вчені Міхін П. В. та Миронов М. М.[1].

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Кафедра акушерства та гінекології №1. www.knmu.kharkov.ua. Процитовано 6 жовтня 2021.