Томас Грешем

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Томас Грешем
англ. Thomas Gresham
Народився 1519[4][1][…]
Лондон, Королівство Англія
Помер 21 листопада 1579(1579-11-21)[1][2][…]
Лондон, Королівство Англія
Країна  Королівство Англія
Діяльність економіст, банкір, дипломат
Alma mater Школа святого Павлаd і колледж Гонвілл-енд-Кізd
Знання мов англійська[1]
Посада посол і Лорд-мер Лондона
Батько Richard Greshamd[6][7]
Мати Audrey Lynned[7]
Брати, сестри Christian Greshamd[7], Elizabeth Greshamd[7] і Sir John Greshamd[7]
У шлюбі з Anne Ferneleyd[7] і Anne Duttond[7]
Діти Anne Greshamd[6][7]
Нагороди
Лицар-бакалавр

Томас Грешем (англ. Thomas Gresham) (151921 листопада 1579) — британський купець і фінансист, який служив англійським монархам Едуарду VI, Марії Тюдор та Єлизаветі I.

Томас Грешем народився в родині банкіра в Лондоні. Його батько Річард Грешем був провідним лондонським купцем, який деякий час був лорд-мером Лондона та за послуги королю Генріху VIII отримав лицарське звання.

Томас навчався у Кембриджському університеті, але термін навчання невідомий. Протягом 8 років Томас був учнем у свого дядька купця Джона Грешема.

У 1543 компанія Мерсерз (торгова асоціація) визнала 24-річного Томаса Грешема своїм членом, і в тому ж році він відправився в Нідерланди, де він працював купцем як у власних справах, так і в справах його батька і дядька, а також виступав в різних питаннях як агент для короля Генріха VIII.

У 1551 році в результаті дій королівського купця уряд Англії попав у фінансові труднощі. Власті запросили Томаса Грешема дати раду у фінансових питаннях та обрали його виконавцем його порад. Він використав кілька різних методів — дуже винахідливих, але досить довільних та нечесних — для підвищення вартості фунта стерлінгів на біржі Антверпена. Праця Грешема виявилася настільки успішною, що через кілька років король Едуард VI розрахувався майже з всіма його боргами. Уряд використовував поради Грешема у фінансових питаннях та використовували його у дипломатичних місіях. За це йому не платили, але видали земельні гранти, щорічний прибуток з яких становив 400 фунтів.

Після коронування Марії Тюдор у 1553 році Грешем втратив прихильність уряду, але невдачі в роботі його заступника змусила уряд повернути Грешема на пост фінансового радника. Він продовжував роботу радника після сходу на престол королеви Єлизавети I (1558). Тимчасово був послом при дворі герцогині Парми та отримав лицарське звання у 1559. У неспокійні часи незадовго до Нідерландській революції Грешем покинув Амстердам 10 березня 1567 р. та оселився в Лондоні. Томас Грешем отримав від королеви Єлизавети I звання королівського комісіонера (Royal Factor).

У 1565 р. Грешем запропонував раді алдерменів побудувати біржу за його кошт з умовою придбання ділянки землі радою. 23 січня 1571 р. біржа була відкрита королевою Єлизаветою I, та отримала назву Королівській біржі.

Закон Грешема отримав назву від Томаса Грешема (хоча інші, в тому числі Коперник, розуміли концепцію), тому що він переконував Єлизавету I відновити малоцінну валюту Англії. Відомо що закон в нинішньому вигляді сформулював Генрі Даннінг МакЛеод у 1857 році.

Коник Грешема (гребінь гербу Грешема)

Грешем помер раптово, можливо від інсульту, 21 листопада 1579 року.

Томас Грешем заповів більшу частину майна жінці та нащадкам, а доходи від приміщень біржі та його будинку в Лондоні заповідано Корпорації Лондона та компанії Мерсерз з метою створення коледжу, в яких сім професорів повинні читати лекції, один день у тиждень, з астрономії, геометрії, фізики, права, богослов'я, риторики і музики. Таким чином, коледж Грешема став першим вищим навчальним закладом у Лондоні 1597.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]