Топлес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Топлес
Зображення
CMNS: Топлес у Вікісховищі
Топлес в Намібії

То́плес (англ. topless — без верху) — це стан, коли жіночі груди, включно з ареолами та сосками, оголені, особливо в громадських місцях або у візуальному середовищі. Чоловічий еквівалент знаний як оголеність.

Оголені груди є нормальним явищем у багатьох корінних суспільствах. Однак у багатьох країнах існують соціальні норми щодо жіночої скромності, які часто підкріплюються законами, які вимагають від жінок прикривати груди на публіці. У багатьох юрисдикціях жінки, які оголюють свої груди, можуть бути притягнуті до відповідальності за непристойне оголення, хоча публічне грудне вигодовування часто звільняється від законів про публічну непристойність.

Соціальні норми щодо топлесс відрізняються залежно від контексту та місця. Протягом всієї історії жіночі груди з'являлися в мистецтві та візуальних засобах масової інформації, від живопису та скульптури до кіно та фотографії, і такі уявлення, як правило, захищаються на підставі художніх достоїнств. Топлес також може вважатися прийнятним з освітніх, медичних чи політичних міркувань. На багатьох пляжах і курортах, особливо в Європі та Австралії, жінкам офіційно чи неофіційно дозволено засмагати топлес. Однак суспільства схильні негативно ставитися до оголення грудей і піддавати його суворим правилам або заборонам..

Використання та конотації[ред. | ред. код]

Слово «топлес» зазвичай стосується жінки, яка оголена вище талії або стегон або, принаймні, чиї груди виставлені на загальний огляд, зокрема її ареоли та соски. Це може описувати жінку, яка з’являється, позує або виступає з принаймні відкритими грудьми, як-от «модель топлес» чи «танцівниця топлес», або діяльність, яка виконується без верху, наприклад «засмагати топлес». Це може вказувати на визначене місце, де можна очікувати знайти жінок без топлес, наприклад «топлес-пляж» або «топлес-бар». Його також можна використовувати для опису одягу, який спеціально розроблений, щоб відкрити груди, наприклад, «топлес купальник» (також знаний як монокіні), розроблений Руді Гернрайхом у 1960-х роках.

Слово «топлес» може мати сексуальний або ексгібіціоністський підтекст. Через це прихильники законного права жінок відкривати свої груди там, де чоловіки можуть ходити з голими грудьми, прийняли альтернативний термін «topfree», який, як вважають, не має таких конотацій.

Історія[ред. | ред. код]

З часом ставлення до топлес сильно різнилося в різних культурах. До прибуття християнських місіонерів відсутність одягу вище за талію як у жінок, так і у чоловіків була нормою в традиційних культурах Північної Америки, країн Африки, Австралії та островів Тихого океану. Практика топлесу також була нормою в різних азійських культурах до мусульманської експансії в XIII-XIV століттях. Це залишається нормою у багатьох культурах корінних народів і донині.

Топлес у світі[ред. | ред. код]

Поява жінки топлес вже давно нікого не шокує в США і Канаді. В той самий час у Південній Америці і у більшості країн Європи, де досі поширені більш пуританські устої, існує масовий рух (Topfree equality) за рівні права між чоловіками та жінками на появу в громадських місцях з оголеними грудьми.

У Канаді існує асоціація Topfree Equal Rights Association (TERA), яка допомагає жінкам, що юридично переслідуються за появу в громадських місцях (на пляжі, у басейні, на відпочинку в парку, в транспорті, в навчальних закладах тощо) з голими грудьми. Ця асоціація також бореться за зміну місцевого законодавства з метою припинення сексуальної дискримінації.

Залежно від людських поглядів поява жінки з оголеними грудьми може зв'язуватися з нудизмом або ексгібіціонізмом. Дослідження Flip Flop Report показали зростання кількості дівчат, які вважають за краще засмагати топлес.

Найчастіше поява топлес у громадських місцях має на меті привернути увагу суспільства та влади до певних проблем гендерного соціального чи політичного характеру.

Дівчата на пляжі позують топлес

Топлес в Україні[ред. | ред. код]

Жіноча організація FEMEN влаштувала першу в 2011 році акцію протесту. Цього разу моноакція відбулася на одному з київських міських кладовищ. Одна з активісток FEMEN топлес тримала плакат «Stable poor» («Стабільно бідно»), тим самим, протестуючи проти «немов стабільної» політики української влади.[1]

Активістки жіночого руху FEMEN підсумували свої досягнення у 2010 році випуском настінного календаря і кишенькових календариків. Цей рік пройшов для FEMEN'істок під гаслом «Прийшла. Роздяглася. Перемогла», передає пресслужба руху.

Поява жінки топлес в Україні є настільки ж легальною наскільки і поява чоловіка в такому вигляді, оскільки статтями 21 і 24 Конституції України гарантується рівність прав усіх людей, а стаття 24 зокрема забороняє будь-які привілеї чи обмеження людини за різними ознаками у тому числі і за ознакою статі.

Апеляційний суд міста Києва розглядав правомірність затримання напіводягненої дівчини з ім'ям «Кровосіся», що нагадує про червневу обмовку прем'єр-міністра Миколи Азарова про «бюджетних упирів-кровосісів».

«Суд був суворий, але справедливий. Ганна Деда визнана невинною, а дії міліції, що перешкоджають проведенню мирної акції, незаконними», — заявили у FEMEN. «Деда Ганна була виправдана у зв'язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення по ст. 173 „дрібне хуліганство“. Суд затвердив, що топлес-протести під час громадських акцій є абсолютно законними», — заявив адвокат Деди Денис Овчаров.[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Активістки FEMEN протестували топлес на цвинтарі проти «стабільно-бідної». Архів оригіналу за 17 січня 2011. Процитовано 28 липня 2019.
  2. Київський суд підтвердив законність топлес-протестів в Україні.