Трампове судноплавство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Трампове судноплавство — це нерегулярні рейси морських суден без чіткого розкладу, які здійснюються на основі угода між судновласником і суб'єктом ЗЕД. Трампові судна перевозять:

  • масові вантажі (ліс, руду, вугілля, зерно);
  • генеральні вантажі — це упаковані та не упаковані товари, штучні вантажі (устаткування, хімікати, автомобілі);
  • напівфабрикати;

Трампове судноплавство здійснюється на основі укладання чартерних договорів, тобто договір(контракт) між власником транспортного судна і суб'єктом ЗЕД на перевезення вантажу. Транспортний флот є головним елементом матеріально-технічної бази морського транспорту. До його складу входять судна різних типів, розмірів і призначення. Виділяють такі дві форми організації перевезень:

  • лінійне (регулярне) судноплавство;
  • трампове (нерегулярне) судноплавство.

Міжнародне лінійне судноплавство організовується морськими перевізниками на стійких географічних напрямах міжнародної торгівлі. Особливостями лінійного судноплавства є закріплення суден на даному напряму та регулярні заходи у порти заздалегідь визначеним розкладом. Основним документом при оформленні перевезення вантажу в міжнародному лінійному судноплавстві є коносамент (bill of lading). Коносамент — це розписка, що підтверджує прийняття до перевезення вантажу; контрактом на перевезення вантажу; вантажним розпоряджувальним документом. Міжнародне трампове судноплавство характерне тим, що судна експлуатуються на нерегулярній основі. Вони не закріплюються за визначеними напрямами, а вільно переміщуються з однієї сфери фрахтового ринку в другу залежно від попиту на тоннаж, пропозицій товаровідправників та товароотримувачів здійснити певний обсяг транспортної роботи. Трамповими (англ. Tramp) називаються судна, які здійснюють нерегулярні рейси, без чіткого розкладу. Трамповими суднами транспортують в основному масові вантажі: деревину, руду, вугілля, зерно, нафтопродукти та інші вантажі, що перевозяться навалом чи наливом. Договір на перевезення вантажів трамповими суднами укладається у вигляді чартеру (charter-party).

Посилання[ред. | ред. код]