Траншея кабельна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прокладання кабелю в траншеї: 1 — цеглина; 2 — кабель; 3 — пісок

Траншея кабельна — призначена для прокладання кабельних ліній електропередачі і телефонних кабельних ліній в землі.

Прокладка кабельних ліній в траншеї[ред. | ред. код]

Для прокладки кабелів в земляних траншеях найбільш придатними є дренуючі ґрунти (скельні, гравійні, щебенисті і крупнопісчані); пучиністі і просадочні ґрунти непридатні для прокладки в них кабельних ліній.

При прокладці кабелів безпосередньо в землі кабелі повинні прокладатись в траншеях і мати знизу підсипку, а зверху засипку шаром дрібної землі, що не включає камінців, будівельного сміття і шлаку.

Прокладка кабелів поблизу будівель не допускається. Ввід кабелів із траншеї в будівлю при відсутності вентильованого підвалу повинен виконуватись вище нульової відмітки.

Кабелі по всій довжині повинні бути захищені від механічних пошкоджень шляхом перекриття при напрузі 35кВ і вище залізобетонними плитами товщиною не менше 50 мм; при напрузі нижче 35 кВ — плитами або глиняною звичайною цеглою в один шар поперек траси кабелю; при копанні траншеї землерийними механізмами з шириною фрези менше 250 мм, а також для одного кабеля — вздовж траси кабельної лінії. Застосування силікатного, а також глиняного пустотілого або дірчатої цегли не допускається.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Довідник сільського електрика / За редакцією кандидата технічних наук В. С. Олійника. — 3-тє видання, перероблене і доповнене. — Київ, Вид-во «Урожай», 1989. — 264 с.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Правила улаштування електроустановок. Четверте видання, перероблене й доповнене — Х.: Вид-во «Форт», 2011.— 736 с.
  • М. О. Шульга, І. Л. Деркач, О. О. Алексахін. Інженерне обладнання населених місць: Підручник. — Харків: ХНАМГ, 2007. — 259 с.
  • ДСТУ 2843-94. Електротехніка. Основні поняття. Терміни та визначення. Чинний від 1995-01-01. — Київ: Держспоживстандарт України, 1995. — 65 с.