Траса Кондратюка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Траса Кондратюка.
Ілюстрація траси Кондратюка. Полтавський музей авіації та космонавтики
Траса Кондратюка на пам'ятній медалі, випущеній на честь Ю.Кондратюка. На реверсі монети зображено портрет вченого і ліворуч від нього так звана «траса Кондратюка» — схема польоту космічного корабля до Місяця, його посадки на місячну поверхню та повернення на Землю.

Траса Кондратюка — найбільш енергетично вигідна траса космічного польоту на Місяць з планети Земля[1]. Розрахована українським вченим Юрієм Кондратюком (Олександром Шаргеєм) і опублікована ним у книзі «Завоювання міжпланетних просторів» [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.]. Равликова траєкторія польоту космічного корабля на Місяць була використана американцями у проекті «Аполон».

Схема польоту на Місяць за Кондратюком: політ на орбіту Місяця — старт на Місяць з орбіти — повернення на орбіту і стиковка з основним кораблем — політ на Землю.

Траса Кондратюка на поштовій марці, випущеній у 2002 р. на честь Ю.Кондратюка.
Джон Хуболт пояснює значення Траси Кондратюка

Джон Хуболт, один з керівників американської програми «Аполлон» у 1969 році зазначив стосовно розробок Кондратюка: «Кондратюк приблизно 50 років тому розрахував, що схема відділення останнього модуля від космічного корабля-носія, є в енергетичному відношенні найкращим способом посадки на Місяць»[2]. А це означає — він визнав, що політ американських астронавтів на Місяць виконаний по «трасі Кондратюка».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Траса Кондратюка [Архівовано 17 квітня 2015 у Wayback Machine.]
  • ЛУННАЯ ТРАССА КОНДРАТЮКА [Архівовано 18 квітня 2015 у Wayback Machine.]
  • Дормідонтов А Г. Творець космічної траси. — Київ — 1997. — 50 с.
  • Кондратюк Ю. Про завойовування міжпланетних просторів. — К.: В-во КМУЦА. — 1996. — 118 с.
  • Тайны забытых побед. 34. Трасса Кондратюка. Відеофільм. [Архівовано 3 квітня 2016 у Wayback Machine.]
  • l'ingénieur John Houbolt défendant le concept LOR
  • NASA (1962). Lunar orbit rendezvous: news conference on Apollo plans at NASA headquarters on July 11, 1962. Washington, D.C.: NASA. Архів оригіналу за 19 квітня 2015. Процитовано 10 квітня 2015.

Примітки[ред. | ред. код]