Трауготт Гербер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Трауготт Гербер
нім. Traugott Gerber
Народився 16 січня 1710(1710-01-16)
Zodeld, Найсеауе
Помер 8 лютого 1743(1743-02-08) (33 роки)
Виборг
Місце проживання Священна Римська імперія Священна Римська імперія
Країна  Саксонія
Діяльність ботанік
Alma mater Лейпцизький університет
Галузь ботаніка, медицина
Заклад Москва
Науковий ступінь Доктор медицини(1735)
Квітка гербери — рослини, названої на честь Трауготта Гербера

Трауготт Гербер (нім. Traugott Gerber, 17101743) — німецький лікар, Доктор медицини (1735), ботанік і мандрівник, який тривалий час працював у Російській імперії. Директор Аптекарського огороду в Москві.

На його честь названо рід Гербера (Gerbera) — декоративні багаторічники родом з Південної Африки.

Навчався у Лейпцизькому університеті. У 1735 році Гербер представив до захисту дисертацію «De Thoracibus» та отримав ступінь доктора медицини[1]. У тому ж році за протекцією особистого лікаря імператриці Анни Іоанівни Гербер отримав місце директора Аптекарського огороду у Москві — ботанічного саду для вирощування лікарських рослин.

У 1739—1741 роках Гербер зробив декілька поїздок по Росії по Волзі, Дону та Слобожанщині для збору рослин. Його ботанічні рукописи по флорі Росії (Flora Wolgensis, Flora Samarcensis Tatarica та Flora Moscuensis) поширювалися у списках та були добре відомі ботанікам-сучасникам, у тому числі Карлу Ліннею.

Наукові праці[ред. | ред. код]

Вшанування[ред. | ред. код]

У 1738 году голландський ботанік Ян Гроновіус назвав на честь Трауготта Гербера рід рослин Гербера родини Айстрові. Карл Лінней включив цей рід у свою систему та опублікував у роботі Species Plantarum. Оскільки з точки зору Міжнародного кодексу ботанічної номенклатури наукові назви рослин, оприлюднені до 1 травня 1753 року, не важвються дійсно оприлюдненими, Лінней формально є автором назви цього таксона та наукова назва роду записується як Gerbera L.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]