Третя планета від Сонця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Третя планета від Сонця
англ. 3rd Rock from the Sun
Тип телесеріал
Телеканал(и) NBC[1]
Дистриб'ютор(и) The Carsey-Werner Companyd
Жанр наукова фантастика[d] і комедія ситуацій
Тривалість 25 хв.
Керівник проєкту Bonnie and Terry Turnerd
У головних ролях Джон Літґов
Kristen Johnstond
Френч Стюартd
Джозеф Ґордон-Левітт
Jane Curtind
Вейн Найт
Сімбі Халіd
Elmarie Wendeld
Композитор Ben Vaughnd
Країна-виробник  США[2][3]
Мова оригіналу англійська[3]
Кількість сезонів 6
Кількість серій 139
Посилання

«Третя планета від Сонця»[4] (англ. Third Rock from the Sun, буквально «Третій камінь від Сонця») — американський ситком, прем'єра якого відбулася в ефір телеканалу NBC в 1996-2001 роках Герої фільму — група інопланетян-дослідників, які прибули на Землю, яку вони вважають найбільш незначною планетою системи, і які набули вигляду людської сім'ї для спостереження за землянами

Огляд[ред. | ред. код]

Задум[ред. | ред. код]

Сюжет шоу обертається навколо інопланетної дослідницької експедиції в її спробах вести життя звичайної людської сім'ї у вигаданому місті Резерфорді в Огайо, де вони живуть в орендованій квартирі в мансарді будинку Комедійність ґрунтується на комізмі ситуацій, в яких опиняються герої, намагаючись вивчити людське суспільство і, будучи вселеними в людські тіла, осягнути цей стан Згодом вони освоюються на Землі, і їхнє особисте життя починає захоплювати їх більше, ніж їхнє завдання

Дік Соломон (Джон Літгоу), командир експедиції, стає годувальником сім'ї і влаштовується викладати фізику в Пенделтонському університеті Офіцеру з інформації Томмі (Джозеф Гордон-Левітт) дісталося тіло підлітка, він ходить до школи, пізніше — до коледжу Офіцеру з безпеки Саллі (Крістен Джонстон) та офіцеру зі зв'язку Гаррі (Френч Стюарт) — за тридцять, вони проводять час удома, перебиваючись випадковими заробітками

Сім'я часто зв'язується зі своїм інопланетним начальником — Великою гігантською головою Його завдання пересилаються через Гаррі, який раптово застигає, піднімає свої руки-антени та вигукує: «Отримано від Великої гігантською голови»

Джерела комедійності[ред. | ред. код]

Багато жартів засновано на невідповідності вигляду, прийнятому прибульцями, їхній внутрішній сутті. Дік не відповідає амплуа мудрого батька і глави сімейства: він зарозумілий, егоцентричний, зухвалий, дивакуватий і часом абсолютно безглуздий. За чарівною зовнішністю Саллі ховається сутність офіцера з безпеки: вона груба, самовдоволена і агресивна. Томмі — найстарший у групі, і мудрість і життєвий досвід не дозволяють йому змиритися з незвичною і навіть принизливою роллю підлітка в розквіті пубертату. І лише чудному Гаррі добре на Землі, але він часто поводиться дивніше за інших.

Типові сюжети серій[ред. | ред. код]

Майже в усіх серіях сім'я Соломонів зазнає труднощів при адаптації до земної культури та розумінні людських звичаїв. Навіть їхні базові уявлення про земну дійсність спотворені телебаченням, яке вони використовують як основне джерело інформації.

Відомості про їхню інопланетну природу рідкісні і суперечливі, достовірно відомо лише те, що їхнє попереднє життя було позбавлене почуттів і складних стосунків, властивих людям. У своєму справжньому стані вони безстатеві і продовжують рід, відсилаючи один одному поштою упаковки з генетичним матеріалом. Вожді, на зразок Великої гігантською голови, не обираються та визнані непогрішимими, хоча насправді, політиками на їхній планеті стають ті, хто зуміє втекти від гігантської вогненної кулі. Отже життя на Землі, повній чвар і переживань, стає нестерпним для Соломонів, майже не здатних із цим впоратися.

Зміст деяких серій містить добродушні натяки на інші фільми і телепередачі. Наприклад, в епізоді «Папа знає Діка» Гаррі, дізнавшись про те, що його посада — бути передавачем, їде дашком і, одягнений у таку ж червону куртку, як у Джима з «Бунтівника без причини», вигукує: «Ви рвете мене на шмаття!» — та вирушає до бару грати з крутим хлопцем «у курча» (зрештою виявляється, що він всього-на-всього купує курку-гриль у KFC). У серії «Великий гігантський головний біль Діка» згадується, що і Дік, і Велика гігантська голова помітили після авіаперельоту щось на крилі літака; при цьому і Вільям Шетнер, і Джон Літгоу знімалися в «Сутінковій зоні» (один — в оригіналі, інший — в римейку) в ролі пасажира, який побачив на крилі гремліна. В іншому епізоді є сцена з ляпасами, де Дік і Саллі імітують кадр із «Китайського кварталу»: «Вона моя дочка; моя сестра; моя дочка». У серії «Коли прибульці ставлять намети» Мері і Соломон роблять невдалу вилазку на природу. Діка бере в полон жменька здичавілих бойскаутів, і він негайно переймає їхній місцевий вид, розфарбувавши обличчя і примовляючи при цьому: «Жах», зовсім як персонаж Марлона Брандо в «Апокаліпсисі сьогодні». В одному з епізодів Саллі, тримаючи дошку на плечі, повертається з боку в бік — і Томмі встигає ухилитися, а Гаррі зазнає удару — як у чорно-білих комедійних фільмах.

Загальна легенда[ред. | ред. код]

Часом даються згадки про особливості прибульців і їхнє життя у своєму світі; разом вони складаються в загальну передісторію серіалу. Крайня простодушність кожного з членів сім'ї компенсується однією з особливих навичок, властивих їхній позаземній сутті.

Хоча Дік у своїх знаннях у фізиці сильно поступається своєму синові Томмі, це не заважає передовим ученим Землі мати поруч із ним вигляд недоучок, внаслідок чого Дік здобуває повагу у своїй галузі, незважаючи на дитячу поведінку. В одній із серій Дік, зачитуючи фрагмент з описом віртуальних частинок із «Короткої історії часу» Стівена Гокінга, нестримно регоче. Однак часто Дік зображується членом сім'ї, який має найменше підстав бути її головою. Наприклад, Саллі показана як не тільки власниця привабливої зовнішності, але і як на диво сильний учасник експедиції в чудовій фізичній формі, здатний боротися і долати численні групи чоловіків набагато більших за себе, навіть коли в цьому немає необхідності.

Подібним же чином Томмі, який володіє всеосяжними знаннями про людське суспільство, навчений здатності миттєво отримувати з пам'яті необхідні відомості, що аж ніяк не сприяє прийняттю вірних рішень, але, втім, забезпечує йому бути круглим відмінником

Гаррі — найбільш захоплюючий персонаж, з дикою навіть для Соломонів поведінкою, непослідовністю і станом, що межує з розумовою відсталістю, яка, як заявлено, обумовлена мікросхемою для зв'язку з рідною планетою у нього в голові. Утім, якимось чином цей стан робить його надзвичайно сексуальним і єдиним з усієї родини, наділеним художнім таланом: судячи з усього, Гаррі розбирається в усіх видах мистецтва, зокрема в музиці і театрі, він послідовно зображується дуже обдарованим художником, особливо портретистом і карикатуристом, хоча і не здатним на словах пояснити свої творчі задуми. Утім, як і будь-які задуми взагалі. Це ставить хрест на його спробах заробляти мистецтвом.

Одержимістю Діка стає прагнення опанувати живописом, сценою, музикою або чимось іншим, але він терпить провал у всьому цьому, не розуміючи, яким чином очевидно менш тямущому Гаррі вдається досягати успіху в тому, в чому сам Дік виявляється бездарністю.

Стосунки з людьми[ред. | ред. код]

Кожен із прибульців з розвитком сюжету втягується в різні взаємини з людьми. Перш за все, увага зосереджена на пристрасному захопленні Діка — його стосунках із викладачкою антропології Мері Олбрайт, що ділить із ним кабінет. Мері часом виявляє тривогу, беззахисність і напруженість, придбані роками вивчення людства, а також нестійкими відносинами з батьками, але Дік зберігає простодушну і безжурну щирість, що, головним чином, і привертає в ньому Мері.

Саллі також обзаводиться постійним супутником — це Дон Орвілл, гладкий незграбний поліціант, який почав залицятися до Саллі після кількох випадків, коли йому доводилося затримувати когось із Соломонів за різні порушення. Діалоги цієї парочки, в основному, проходять у манері детективних фільмів тридцятих років.

Томмі довгий час підтримував стосунки з дівчиною на ім'я Августа Лефлер, яка їм легко маніпулювала і в результаті порвала з ним, а пізніше — зав'язав більш рівні стосунки з Алісою Страдвік.

Гаррі зустрічається з дочкою власника будинку Вікі. Їхні стосунки часто виливаються в надзвичайно мелодраматичні сцени. Гаррі, незважаючи на відсутність видимих навичок зваблювання, примудряється зірвати змову і спокусити одну з бомбезно красивих венеріанок, які прилетіли на Землю, аби спустошити її, змушуючи чоловіків дарувати їм коштовності.

У більшості персонажів настає момент, коли їхні стосунки змішуються. Коротко показана дивна прихильність Мері і Томмі, заснована на їхній загальної пристрасті до суспільних наук і вивчення людства; але Томмі воліє поступитися Мері перед Діком. Секретарка Діка Ніна, його комічна партнерка, має короткий зв'язок із Гаррі.

Розвиток сюжету[ред. | ред. код]

Спочатку єдиною згадкою справжніх образів прибульців є зауваження, зроблене в першій серії, коли, виявивши, що людська голова не в змозі розгорнутися на 180 градусів, Дік цікавиться: «Як же вони дотягуються язиком до спини?». Згодом починають згадуватися більше певні риси природи прибульців і їхньої рідної планети, що впливають на сюжетні ходи.

Зазвичай їхні природні тіла описуються як «лілові драглисті трубки», що не мають ознак статі та інших властивостей людських тіл. Справді, коли Саллі цікавиться, чому їй довелося стати жінкою, Дік нагадує їй, що вона програла у спорі.

Мабуть, особини їхнього виду настільки нерозрізні одне від одного, що Соломони і не підозрювали про поняттях раси або національності і навіть не замислювалися про обрання таких для себе. Зрештою, на підставі свого прізвища вони приходять до висновку про своє єврейське походженні, хоча прізвище вони вибрали, прочитавши його на борту випадкової вантажівки.

Іноді Соломони зустрічають, або вважають, що зустрічають інших інопланетян. Найбільш стійким трюком є їхні зустрічі з десертним желе, яке вони вважають пагоном аморфного ворожого хижого виду, який зустрічався їм і раніше. Поява желе кидає їх у стан нападу, і де б воно не було подано, вони прагнуть знищити його. Свою коротку зустріч зі снігом вони розцінюють як напад рою мозкових кліщів-альбіносів.

Назва рідної планети Соломонів не згадується у фільмі: у всіх діалогах вона виступає просто як «Рідна планета». Вона розташована в одній зі спіральних галактик з перемичкою на кордоні сузір'їв Цефея і Дракона.

Круті сюжетні повороти, що зустрічаються у фінальних серіях сезонів, передвіщають установлення зв'язку з начальством Соломонів на рідній планеті з подальшобю неминучою доганою від цього начальства за їхні витівки і перетворення всього завдання на посміховисько для своїх колег.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Протягом усього серіалу в «Третій планеті» зберігся постійний ансамбль виконавців чотирьох головних ролей — Діка, Саллі, Томмі, Гаррі. За винятком Томмі, всі вони задіяні в кожному епізодів всіх шести сезонів. Крім того, протягом фільму з'являються ще кілька тимчасових головних персонажів, їх доповнюють численні запрошені актори. Імена трьох головних героїв чоловічої статі — покликання на англійський стійкий вислів «Том, Дік і Гаррі», який означає випадкових людей, перших зустрічних.

Головні ролі[ред. | ред. код]

  • Дік Соломон (Джон Літгоу) — командувач і вождь експедиції на Землю. За іронією, незважаючи на роль глави сімейства, він наймолодший за віком з усього «особового складу» і часто буває найбільш інфантильним. Читає лекції з фізики в університеті Резерфорда. Результатом його черговий ідіотської витівки щоразу стає велика частина неприємностей, що трапляються з командою на Землі. Інші члени команди змушені це розсьорбувати.
  • Саллі Соломон (Крістен Джонстон) — офіцер із безпеки в чині лейтенанта, друга за старшинством. Вона представляється сестрою Діка, але в деяких ранніх серіях представлена сестрою Томмі, а одного разу — його матір'ю, при цьому вона жодного разу не згадується як дочка Діка і тим більше — його дружина. Плутанина в родинних стосунках Томмі, Саллі і Гаррі призводить до комічним ситуацій, коли Саллі або Гаррі намагаються вставати на захист Томмі. Саллі була обрана для ролі жінки, програвши в чомусь на зразок змагання, і була не сильно тим схвильована, адже їхній інопланетний вигляд не має статей, проте в осягненні жіночності їй доводиться нелегко, в порівнянні з чоловіками. На ранньому етапі завдання вона відсилає запит про перетворення в чоловіка, хоча пізніше вирішує, що їй подобається бути жінкою.
  • Гаррі Соломон (Френч Стюарт) спочатку не був учасником експедиції, але одне місце виявилося незайнятим. Пізніше з'ясовується, що у нього в голові мікросхема, і він служить засобом зв'язку. Час від часу він приймає повідомлення від керівника Соломонів, Великої гігантської голови, при цьому судорожно здригається, присідає і піднімає руки догори, проголошуючи: «Отримано від Великої гігантської голови!». Він виступає братом Діка і Саллі і дядьком Томмі. Головний парадокс в особистості Гаррі — поєднання непоказного зовнішнього вигляду і відвертої інфантильності в поведінці з неймовірним успіхом у жінок.
  • Томмі Соломон (Джозеф Гордон-Левітт) — офіцер з інформації. Томмі грає сина-підлітка Діка, хоча він найстарший і найбільш освічений з усіх прибульців Протягом фільму Томмі невпинно нагадує іншим про перевагу свого розуму і віку. Гордон-Левітт як виконавець головної ролі покинув шоу по завершенні п'ятого сезону, продовживши зніматися лише епізодично більш ніж у половині серій шостого сезону.
  • Доктор Мері Олбрайт (Джейн Куртін) — працівниця і кохана Діка. Мері передчувала, що Дік нестерпний, але не могла протистояти захопленості його примхами і незрілістю. Часто згадуються її вразливість через важке дитинство і безладність зв'язків до Діка, за що вона навіть отримала прізвисько «Доктор Шльондра».

Тимчасові головні ролі[ред. | ред. код]

  • Ніна Кемпбелл (Сімба Галі) — секретар-референт Діка і Мері, вона часто стикається з вимогами Діка про такі речі, за які їй не платять: наприклад, «покатати» його машину, щоби її шини оберталися. Це вона зустрічає у штики для негайного відбиття. Узагалі, Ніна вважає Діка нахабою, шовіністом і нікчемність і часом буває здивована, навіщо Мері з ним зустрічається. Хоча, трапляється і так, що вони ладнають одне з одним.
  • Пані Мейм Дубчек (Елмарі Вендел) — неохайна, недолуга і безтурботна господиня будинку, в якому Соломони орендують мансарду, власниця насиченого особистого життя, часто згадує про власні любовні ескапади: одного разу принесла Соломонам листа, який «листоноша випадково залишив у її спальні». Незважаючи на товарно-грошовий характер стосунків, ставиться до Соломонів по-добросусідськи і часто буває помічена в їхніх апартаментах.
  • Офіцер Дон Леслі Орвілл (Вейн Найт) працює в управлінні поліції Резерфорда. Не надто успішний у роботі полісмена. Підтримує стосунки з Саллі протягом фільму.

Другорядні ролі[ред. | ред. код]

  • Баг Поллоне (Девід ДеЛуіз) — один зі студентів Діка
  • Леон (Ієн Літгоу) — один зі студентів Діка; в ролі знявся старший син Джона Літгоу
  • Керін (Даніел Ніколет) — одна зі студенток Діка
  • Обрі Пітмен (Кріс Гоґен) — один зі студентів Діка
  • Доктор Джудіт Дрейпер (Айлін Гетц) — викладачка Пендлтона і співробітниця Мері
  • Августа Лефлер (Шей Естар) — перша подружка Томмі (1-3 сезони, гостьова роль у 4-му сезоні)
  • Аліса Страдвік (Лариса Олійник) — друга подружка Томмі (4-6 сезони)
  • Доктор Вінсент Страдвік (Рон Вест) — батько Аліси і суперник Діка (2-6 сезони)
  • Велика гігантська голова (Вільям Шетнер) — начальник прибульців, який приймає земне ім'я Стоун Філіпс у 4-5 сезонах
  • Вікі Дубчек (Джен Гукс) — дочка пані Дубчек, подружка Гаррі, яка врешті-решт народила дитину від Великої гігантської голови (2-6 сезони)
  • Доктор Лаям Нісам (Джон Кліз) — викладач, який мав короткий зв'язок із Мері, згодом виявляється небезпечним прибульцем (3-4 сезони)

Запрошені зірки-камео[ред. | ред. код]

Сезон I[ред. | ред. код]

  • Гаррі Морган, актор
  • Марта Стюарт, бізнес-леді
  • Філ Гартман, актор
  • Джейн Лінч, актриса, співачка, сценарист, письменниця
  • Джон Махоні, актор
  • Лорен Грем, акторка
  • Джон Рейтт, актор, співак
  • Бронсон Пінчот, актор
  • Марла Соколофф, акторка, співачка, гітаристка

Сезон II[ред. | ред. код]

Сезон III[ред. | ред. код]

  • Роузенн Барр, акторка, комедіантка
  • Ілейн Стрітч, акторка
  • Сінді Кроуфорд, супермодель, телеведуча, акторка
  • Джордж Гріззард, актор
  • Ірина Пантаєва, модель
  • Енджі Евергарт, фотомодель, акторка
  • Дом Делуїз, комедійний актор, режисер, кінопродюсер, телеведучий та кулінар
  • Пітер Делуїз, актор, режисер, продюсер, сценарист; старший син Дома Делуїза
  • Джон Кліз, британський комік, учасник «Монті Пайтон»
  • Лі Макклоскі, актор, художник, філософ
  • Сем Ллойд, актор, музикант

Сезон IV[ред. | ред. код]

Сезон V[ред. | ред. код]

Сезон VI[ред. | ред. код]

  • Меган Маллаллі, акторка, комедіантка, телеведуча, співачка
  • Елвіс Костелло, музикант, автор-виконавець пісень
  • Марк Мак-Кінні, канадський актор-комік
  • Андреа Спеєр, письменниця, акторка

Епізоди[ред. | ред. код]

Загалом знято 139 епізодів у шести сезонах. 108 епізодів містять в назві слово «Дік» (як згадка персонажа Джона Літгоу). В англійській мові це слово, будучи зменшувальним від імені Річард, одночасно використовується як жаргонне іменування пеніса, тому в деяких випадках такі назви звучать ризиковано і двозначно: «Чутливий Дік», «Заміна для Діка», «Замерзлий Дік», «Чи не зайнятися нам Дикому?» тощо, втім, інші назви цілком нейтральні — наприклад «Том, Дік і Мері», «Дік — з Марса, Саллі — з Венери». Одна із серій вийшла з абревіатурою назви — «ВДУМ», оскільки повністю назва звучала на межі цензури — «Великий Дік університетського містечка».

Головна музична тема[ред. | ред. код]

Музика для серіалу була написана Беном Воном у стилі рок-н-ролу 1950-х. Для третього сезону вона була дописана, адже був потрібен більший хронометраж вступних титрів, щоб розмістити імена нових постійних акторів: Сімби Галі, Елмара Вендела та Вейна Найта. Протягом фільму використовувалися й інші виконання цієї музичної теми. Для різдвяних епізодів у музику додавалися різдвяні дзвіночки. Для двосерійного епізоду «Дік Мангеттен підкорить» використовувалася джазова версія. Єдина докорінна зміна теми відбулося в п'ятому сезоні, коли початкова версія Бена Вона була замінена на кавер-версію, виконану біг-бендом «Big Bad Voodoo Daddy».

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

У 1997 році «Третя планета від Сонця» завоювала значну частину телевізійних нагород «Еммі», включаючи дві нагороди в номінаціях «Найкраща акторка комедійного серіалу» Крістен Джонстон, «Найкращий актор комедійного серіалу» (1996, 1997, 1999) — Джон Літгоу, «Найкраща акторка другого плану в комедійному телесеріалі». Крім того, серіал отримав інші нагороди і номінацій, включаючи «Золотий глобус» і премію Гільдії кіноакторів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Review: ‘3rd Rock from the Sun’ // VarietyNew York, Los Angeles, CA: Variety Media, Penske Media Corp., 1996. — ISSN 0042-2738
  2. Moviepilot — 2006.
  3. а б Fernsehserien.de
  4. Третя планета від Сонця, серіал 1996 — kinofilms.ua. Архів оригіналу за 15 лютого 2022. Процитовано 24 вересня 2020. 

Посилання[ред. | ред. код]