Трибоніан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трибоніан
Народився 500(0500)
Памфілія
Помер 547(0547)
Константинополь
Країна  Візантійська імперія
Діяльність правник
Magnum opus Life of Theodotus the philosopherd
Наступник Юніллій Африкан
Конфесія християнство
Звання Квестор священного палацу

Трибоніан (*Tribonianus, 500 —†547) — державний службовець та правник Візантійської імперії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 500 році у Памфилії. Замолоду перебрався до Рима. Незабаром увійшов до почту імператора Юстиніана I, ставши одним з його радників. У 528 році був призначений головою комісії з підготовки нового кодексу. Робота тривала до 529 року, коли було видано Corpus iuris civilis. У 530 році отримує посаду квестора священного палацу. Того ж року Трибоніан отримує завдання продовжити роботу з упорядкуванням законів й правових норм. Крім того Трибоніан займався компіляцією коментарів давньоримських адвокатів й правників. На деякий час праця була перервана повстанням Ніка 532 року. Його очільники вимагали відставки та страти Трибоніана за його користолюсбво. Юстиніан I зняв Трибоніана з посади квестора, призначивши очільником служб (magister officiorum).

Після придушення повстання роботу Трибоніана було продовжено до 533 року, коли вийшли Дігеста (або Пандекта). 21 січня того ж року Трибоніан видав офіційний підручник з римського права. Остаточно Дігеста з додатками вийшла у 534 році. У 535 році Триброніана відновлено на посаді квестора священного палацу, яку він займав до самої смерті у 547 році. Також був призначений почесним консулом. Згідно з Прокопієм Кесарійським помер від пиятики[1].

Правництво[ред. | ред. код]

Трибоніан обробив багато матеріалів, численну правничу літературу, закони, судові приписи, коментарі, кодекси Грегоріана та Гермогеніана. Зміг звести їх до 2 томів. Заслуга Трибоніана полягає в тому, що він зміг внести чіткість в закон, відкинути несумість у різних законах, скасував застарілі, ще з республіканських часів, норми давньоримського права.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Procopius. Buildings, History of the Wars, and Secret History, Ed. H. B. Dewing and G. Downey, Loeb Classical Library, 7 Vol., Cambridge/MA 1914-40. (грецькі тексти з англійським перекладом)

Джерела[ред. | ред. код]

  • John Martindale, The Prosopography of the Later Roman Empire IIIb. Cambridge 1992, S. 1335–1339.
  • Tony Honoré: Tribonian. London 1978.
  • John Julius Norwich (trad. Dominique Peters), Histoire de Byzance (330–1453)