Трилобозої

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тридольні / Трилобозої
Час існування: 555–542 млн р. т.
Трилобозої в уяві художника
Трилобозої в уяві художника
Біологічна класифікація
Царство: Тварини
Тип: Trilobozoa
Trilobozoa
Fedonkin, 1985
Посилання
Вікісховище: Trilobozoa
Віківиди: Trilobozoa
EOL: 56959371
Fossilworks: 4509

Тридольні, або трилобозої (лат. Trilobozoa) — таксон радіально-симетричних тварин з трипроменевою симетрією, що жили в едіакарський і, можливо, в ранньому кембрійському періодах. Був виділений в 1985 р. М. О. Федонкіним як тип царства тварин[1]. У 2002 р. А. Ю. Іванцов та М. О. Федонкін розмістили трилобозоїв серед кнідаріїв, опускаючи ранг групи до підтипа. Існує також погляд, згідно з яким тридольні поміщаються як повноправний тип у розділ кишковопорожнинних нарівні з кнідаріями та реброплавами.

Трилобозої вкрай нечисленна група, до якої входять від 5 до 15 відомих на нинішній день вимерлих видів, з яких найвідоміші трибрахідій геральдичний, альбумарес Брунса, анфеста Станковського, а також скіннера Брукса і нещодавно описана трифориллонія Костелло. Їх головною відмінною рисою є трипроменева симетрія тіла, не характерна для жодної сучасної тварини. Нічого конкретного і навіть більш-менш достовірного про будову і життя цих тварин сказати не можна: якщо вони належали до радіат або навіть входили до складу кнідарій, то це були двошарові тварини з прозорим, драглистим тілом, позбавленим скелета. Але не виключено і те, що тридольні були влаштовані інакше — наприклад, так само, як голкошкірі, з якими вони могли мати родинні зв'язки, або навіть зовсім по-особливому, значно відрізняючись від усіх пізніших груп організмів, що жили на нашій планеті.

Склад[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Федонкин М. А. и др. Вендская система. Историко-геологическое и палеонтологическое обоснование. T.1. Палеонтология" / в соавт. — М.: Наука, 1985