Тригон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У астрології тригон (або трипліцитет) — це група з трьох знаків зодіаку, що належать одному елементу. Знаки зодіаку згуртовані по три у чотири групи.

Західна астрологія об'єднує у трипліцитети знаки, розташовані один стосовно одного під кутом у 120 градусів. Аспект між такими знаками називається тригоном і вважається потужним і гармонійним, оскільки об'єднує сумісні та подібні за якостями знаки, взаємодія між якими є природною, сприятливою та легкоздійснюваною.

Концепція чотирьох першоелементів[ред. | ред. код]

Чотири першоелементи

У традиційній астрології концепція трипліцитету базувалась на чотирьох першоелементах світобудови і мала важливе значення. Натурфілософія Емпедокла з Агрігента (490–430 до н. е.) стверджує, що всі матеріальні об'єкти утворюються при з'єднанні вічних і незмінних елементів-стихій: води, повітря, землі і вогню під дією космічних сил любові (тяжіння) і ненависті (відштовхування). Найвирішальніший внесок у теорію чотирьох першоелементів зробив Аристотель, який додав концепції чотири елементарні якості. За Аристотелем, елементи-стихії це не матеріальні субстанції, а носії певних якостей: тепла, холоду, сухості і вологості.

Поєднання активних і пасивних неподільних якостей створює той чи інший з елементів. Таким чином, вогонь гарячий і сухий за якостями, повітря гаряче і вологе, земля холодна і суха, а вода холодна і мокра.

Трипліцитети стихій[ред. | ред. код]

Чотири стихії та їх складові за Аристотелем

За властивостями елементів дванадцять астрологічних знаків зодіаку (за Марком Манілієм) можна згутрувати в такий спосіб:

  • Вогонь: Овен, Лев і Стрілець — гарячий, сухий
  • Земля: Телець, Діва і Козоріг — холодний, сухий
  • Повітря: Близнюки,Терези і Водолій — гарячий, вологий
  • Вода: Рак, Скорпіон і Риби — холодний, вологий

Управління[ред. | ред. код]

У традиційній астрології кожен трипліцитет має декілька планетарних правителів, які змінюються з умовами секти — тобто залежно денна чи нічна карта. Управителями трипліцитетів (система Доротея Сідонського) є:

Трипліцитет Денний управитель Нічний управитель Спільний управитель
Вогонь (Овен, Лев, Стрілець): Сонце Юпітер Сатурн
Земля (Телець, Діва, Козоріг): Венера Місяць Марс
Повітря (Близнята, Терези, Водолій): Сатурн Меркурій Юпітер
Вода * (Рак, Скорпіон, Риби): Венера * Марс Місяць

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]