Трифіза Фрина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трифіза Фрина

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Satyridae
Рід: Triphysa
Вид: Трифіза Фрина
Triphysa phryne
(Pallas, 1771)
Посилання
Вікісховище: Triphysa phryne
Віківиди: Triphysa phryne
EOL: 146634

Трифіза Фрина (Triphysa phryne) — вид комах з родини Satyridae. Єдиний у Європі представник невеликого центрально-азійсько-сибірського реліктового роду.

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Розмах крил — 30–39 мм. Статевий диморфізм дуже виразний. Загальний фон забарвлення крил самця темний сіро-бурий, самиці — кремово-білуватий. Низ крил контрастний сіро-бурий, з виразними білуватими жилками та рядами очок уздовж зовнішнього краю крил.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширення — Південно-східна Європа, південний Урал, Казахстан, південно-західний Сибір, Алтай, північний та центральний Тянь-Шань.

В Україні зустрічається дуже локально, лише у Херсонській області та біля озера Сиваш. Популяція переважно незначна, лише на о-ві Куюктук (озеро Сиваш) може досягати у пік льоту імаго 20–30 особин на 1 га.

Особливості біології[ред. | ред. код]

Зустрічається в цілинних злакових степах. Зберігся лише на заповідних територіях. Біологія в Україні вивчена мало. Дає одну генерацію на рік. Літ метеликів відбувається у травні. Самиці відкладають яйця на злакові рослини, якими живиться гусінь. Зимують лялечки.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Загрози: порушення місць перебування виду (розорювання цілинного степу, надмірний випас худоби, випалювання трави).

Занесений до Червоної книги метеликів Європи (1998 рік). Пасивно охороняється у БЗ «Асканія-Нова» та у Азово-Сиваському НПП. Необхідно докладніше вивчити особливості біології виду з метою подальшого створення умов, оптимальних для збереження цього стенобіонтного виду.

Посилання[ред. | ред. код]