Троянкер Раїса Львівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Раїса Львівна Троянкер
Раїса Троянкер
Ім'я при народженні Раїса Львівна Троянкер
Народилася 30 жовтня 1908(1908-10-30)
м. Умань
Померла 29 грудня 1945(1945-12-29) (37 років)
м. Мурманськ
·злоякісна пухлина
Громадянство СРСР СРСР
Діяльність поетеса, журналістка
Мова творів українська, російська
Роки активності 1925—1945
Жанр лірика
Magnum opus «Повінь», «Горизонт», «Суровая лирика»
Нагороди
медаль «За оборону Радянського Заполяр'я»

Раї́са Льві́вна Троя́нкер (30 жовтня 1909, Умань — †29 грудня 1945, Мурманськ) — українська поетеса, журналістка.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в сім'ї сторожа уманської синагоги. Закінчила семирічну школу, вчилася в кооперативній профшколі, працювала в цирку. Рано почала писати вірші, перша публікація датована 21 червня 1925 року - в уманській окружній газеті «Робітничо-селянська правда» було надруковано її вірш «У великому Китаї». Того ж року поступила в місцеву філію Союзу селянських письменників «Плуг». Незабаром вийшла заміж за прозаїка і журналіста Онопрія Тургана, сім'я переїхала до Харкова, де Раїса вчилася в Харківському ІНО. У 1928 році у видавництві «Плужанин» вийшла перша збірка віршів Троянкер «Повінь».

У Харкові поетеса належала до групи Валер'яна Поліщука «Авангард», друкувалася у виданнях групи, а також у журналах «Гарт», «Селянка України», «Шквал», ін. 1930 року Троянкер одружилася з російським поетом Ільєю Садоф'євим, тоді ж таки вийшла її друга збірка віршів «Горизонт» із присвятою «коханому Іллі Садоф'єву». Наступного 1931 року вона разом із чоловіком виїхала до Ленінграда, працювала в заводській багатотиражці «Новая заря» (за іншими даними, «Красная заря»).

1935 року Троянкер розлучилася і виїхала до Мурманська, де багато років працювала в газеті «Полярная правда». Перед війною одружилася з актором Євгеном Григор'євим, але шлюб не був тривалим. Взагалі, у Раїси Троянкер було багато чоловіків, серед яких також був Володимир Сосюра. Вони писали один одному романтичні вірші.

Під час Другої світової війни (1939-1945) була військовим кореспондентом, нагороджена медаллю «За оборону Советского Заполярья». 1942 року з'явилася її остання збірка «Суровая лирика». Померла від раку в Мурманську, похована на місцевому цвинтарі, могила втрачена.

Посилання та література[ред. | ред. код]

Аудіозаписи творів[ред. | ред. код]

Раїса Троянкер. "На пароплаві": https://www.youtube.com/watch?v=BsZxfbmTfTk

Троянкер. Тайгер ліліес. Проєкт "Мистецького арсеналу" ФОКСТРОТИ: https://www.youtube.com/watch?v=za28E3B8YIc&list=RDza28E3B8YIc&start_radio=1

Твори[ред. | ред. код]

  • Раїса Троянкер. Поезії / Упорядник, автор передмови й додатків Володимир Поліщук . Черкаси: Вид.Чабаненко Ю., 2009. 242 с.


Читати твори тут:

- https://chtyvo.org.ua/authors/Troianker_Raisa/

- https://www.ukrlib.com.ua/books/author.php?id=596