Трускавецька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Трускавецька»
Тип мінеральна вода
Виробник ТзОВ «Т.С.Б.»
ПІІ ТзОВ «Аква Еко»
Країна походження Україна Україна
Трускавець
Урочище «Помірки»
Початок виробництва 1961
Подібні напої «Нафтуся»
Вебсайт https://truskavetska.ua/

Трускаве́цька (англ. Truskavetska) — природна мінеральна столова вода, аналогічна за гідро-карбоматно-сульфатним та кальцієво-магнієвим складом з мінеральною водою «Нафтуся», придатна для тривалого зберігання та промислового розливу у пляшки. Має низький рівень мінералізації — до 0,9 г/дм³.

Історія[ред. | ред. код]

Оскільки мінеральна вода з джерела «Нафтуся» № 1 при контакті з повітрям та світлом дуже швидко руйнується, для промислового розливу та зберігання у пляшках була вибрана мінеральна вода з джерела «Нафтуся» № 2. У неї аналогічний гідро-карбоматно-сульфатний кальцієво-магнієвий склад, менший вміст органічних речовин та інших компонентів, на відміну від «Нафтусі». Згідно з дослідженнями спеціалістів гідрологічної режимно-експлуатаційної станції та Українського науково-дослідного інституту медичної реабілітації і курортології, «Трускавецька» не має специфічного нафтового запаху, вона придатна для тривалого зберігання та промислового розливу у пляшки. Щоб споживачі не плутались, мінеральна вода з джерела «Нафтуся» № 2 отримала назву «Нафтуся Трускавецька лікувальна вода».

З 1961 року джерело «Нафтуся» N2 в урочищі «Помірки» почало експлуатуватися для розливу мінеральної води. У 1962 році в урочищі збудовано завод з розливу мінеральної води «Нафтуся», який розливав воду під назвою «Нафтуся Трускавецька», безпосередньо но місці добування із джерела «Нафтуся» № 2, з розвідувальної свердловини No 24-Р[1]. Продукція заводу реалізовувалася лише через аптечну мережу. У 1964 році мінеральна вода «Трускавецька» зі свердловини № 24-Р була атестована.

Мінеральна вода «Трускавецька» у колишньому СРСР була однією з найвідоміших і корисних мінеральних вод.

У травні 1995 року завод мінеральних вод «Нафтуся» було приватизовано, а в 1997 році завод було реорганізовано у ЗАТ Фірма «Т.С.Б.».

ЗАТ Фірма «Т.С.Б.» є єдиним заводом який здійснює розлив безпосередньо на місці видобутку на висоті понад 400 метрів над рівнем моря.

Згодом розливати мінеральну воду «Трускавецька». окрім ТзОВ «Т. С. Б.», почали ПІІ ТзОВ «Аква Еко» та ТОВ «Акваріус», який розливав мінеральну воду зі свердловини на північній ділянці Помірецького родовища мінеральних вод. У 2010 роках ПІІ ТзОВ «Аква Еко» викупило виробничі потужності та спецдозвіл на видобуток мінеральної води у ТОВ «Акваріус».

Хімічний склад[ред. | ред. код]

Хімічний склад
Назва Частка, мг/дм3
Гідрокарбонати 150-300
Сульфати SO 2-4 < 100
Хлориди Cl - < 50
Кальцій Ca 2+ < 100
Магній Mg 2+ < 50
Катіони (Na ++Ka +) < 50

«Трускавецька» належить до гідрокарбонатних столових мінеральних вод із низьким рівнем мінералізації. Вона є оригінальна за своїм хімічним складом (вона найменш мінералізована з усіх мінеральних вод ДСТУ 878-93) та унікальна за фізіологічним впливом на організм людини — має жовчогінні та сечогінні властивості та застосовується при захворюваннях нирок, печінки, порушеннях обміну речовин то нейрогуморальної системи. Завдяки низькому рівню мінералізації не має обмежень для споживання як для дорослих та і для дітей.

Мінеральна вода «Трускавецька» була атестована у 1964 році, та внесена до ТУ УРСР 878 64. Тип мінеральної води «Трускавецька» — гідрокарбонатно-сульфатно-хлоридно-кальцієво-магнієва з мінералізацією 0,34 г/л (ДСТУ 878-93). Хімічний склад: NaK — 0,010; Ca — 0,051; Mg — 0,011; Cl — 0,001; HCO3 — 0,190; SO4 — 0,019. Сума катіонів — 0,025, аніонів — 0,219.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]