Тріо з Бельвіля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тріо з Бельвіля
фр. Les Triplettes de Belleville
Вид анімаційний
Жанр традиційний мультфільмd
Режисер Сільвен Шоме
Продюсер Didier Brunnerd, Paul Cadieuxd[1] і Regis Ghezelbashd
Сценарист Сільвен Шоме
Композитор Бенуа Шаре
Музика Бенуа Шаре
Кінокомпанія France 3, Canal+, Telefilm Canadad, Société de développement des entreprises culturellesd, Шаранта, Пуату-Шарант, National Centre of Cinematography and Animated Picturesd, Фландрія, BBC Radio Bristold і BBC Worldwided
Дистриб'ютор Netflix і Sandrew Metronomed[2][3]
Тривалість 77 хв.
Мова французька[4]
Країна  Канада[4][5][…]
 Франція[4][5][…]
 Велика Британія[7][8]
 Бельгія[4][5][…]
 Латвія
 США
Рік 2003
Кошторис 8 000 000 $
Касові збори 14 776 760 $
IMDb ID 0286244
lestriplettesdebelleville.com

Тріо з Бельвіля — повнометражний анімаційний фільм (2003), створений французом канадського походження Сільвеном Шоме. Фільм було номіновано на «Оскар» за найкращий анімаційний повнометражний фільм, отримав премію Спільноти кінокритиків Нью-Йорка, отримав Золоту зірку французького кіно, отримав премію «Джині», отримав премію «Люм'єр», номіновано на премію BAFTA, номіновано на премію Сезар, номіновано на премію Незалежний дух.

Український переклад зробила Студія «Омікрон» на замовлення Гуртом.[9].

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія мультфільму розгортаються між 1959 і 1969 роками (час дії можна приблизно встановити за тим, що в одному з сюжетів на екрані телевізора з'являється вітання президента Французької республіки Шарля де Голля з нагоди початку велозмагань, а також демонструються фотографії батьків героя за 1937 р. і героя-підлітка за 1949 р.), головні герої — бабуся мадам Суза і її онук Чемпіон, якого вона тренує. «Трохи не встигнувши», виграти велогонку «Тур де Франс», Чемпіона з двома суперниками викрадають бандити.

У гонитві за онуком, бабуся на викраденому водному велосипеді-катамарані перетинає Атлантику і потрапляє в галасливий мегаполіс Бельвілль. Прототипом мегаполіса послужив, вочевидь, Нью-Йорк. Це зрозуміло хоча б з того, що, підпливаючи до берега, мадам Суза бачить огрядну Статую Свободи, яка замість смолоскипа тримає в руці морозиво, а замість скрижалі — гамбургер. Майже всі жителі Бельвілля мають ожиріння. Одні з небагатьох худих містян — три сестри-близнючки, колишні зірки мюзик-холу, відомі як «Тріо з Бельвіля», яких зустрічає мадам Суза. Сестри-близнючки допомагають їй звільнити Чемпіона з рабства в підпільному велосипедному тоталізаторі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. CineTV
  2. Шведська база даних фільмівSvenska Filminstitutet.
  3. LUMIERE — 2000.
  4. а б в г Unifrance — 1949.
  5. а б в Lexicon of international filmsZweitausendeins.
  6. а б film distribution certificate database
  7. а б BFI Film & TV Database
  8. Academy Awards Database
  9. Озвучення фільмів українською[недоступне посилання]

Посилання[ред. | ред. код]