Вежка льодяникова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Турикаспія лінкта)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Турикаспія лінкта
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Молюски (Mollusca)
Клас: Черевоногі (Gastropoda)
Ряд: Рісоіподібні (Rissoiformes)
Родина: Hydrobiidae
Рід: Euxinipyrgula
Вид: Вежка льодяникова
Euxinipyrgula lincta
(Milaschevich, 1908)
Посилання
Віківиди: Turricaspia lincta
МСОП: 155627

Вежка льодяникова[1] (Euxinipyrgula lincta[1]), або турикаспія лінкта — вид молюсків з родини Hydrobiidae. Вид має певне значення для господарства як складовий елемент харчового раціону риби та деяких навколоводних птахів. Раніше відносили до роду Turricaspia.

Занесено до Червоної книги України.[1]

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Черепашка овально-башнеподібна, струнка, з 8–8,5 помірно здутими обертами, які розділені доволі глибокою сутурою (швом). Висота черепашки перевищує її ширину в 2,7 раза. Останній оберт становить майже половину висоти черепашки. Скульптура складається лише з чітких ліній наростання. Устя овальне, дещо скошене. Висота черепашки більша за висоту устя в 3,5–3,7 рази. Пупок закритий. Висота черепашки — 10-11 мм, ширина — до 4 мм.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширений в гирлах великих річок, лиманах і прибережних озерах північно-західного Причорномор'я. Ендемік Азово-Чорноморського басейну. Вид формує постійні популяції невеликої щільності (зазвичай від 2 до 30 особин на 1 м2).

Особливості біології[ред. | ред. код]

Молюски населяють неглибокі ділянки річок, мешкають на щільних ґрунтах (піску, глині та ін.) з помірною кількістю мулу. Максимальна солоність, при якій вид зустрічається в Дніпровсько-Бузькому лимані — 8 ‰.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

До різкого зменшення чисельності або навіть повного знищення виду може призвести замулення та забруднення води, значне падіння рівня води в дельтах річок і лиманах внаслідок зарегулювання і забирання води на господарські потреби.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Наказ Міндовкілля від 19.01.2021 (набрав чинності 12.03.2021) Про затвердження переліків видів тварин, що заносяться до Червоної книги України (тваринний світ), та видів тварин, що виключені з Червоної книги України (тваринний світ). Архів оригіналу за 5 травня 2021. Процитовано 27 березня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]