Турфанська водна система

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розташування Турфану на Великому Шовковому шляху

Турфанська водна система (місцева назва «кяризна» водна система) знаходиться в Турфані, Турфанська улоговина, Сіньцзян, Китай, була внесена в перелік як один з трьох найбільших водних проектів древнього Китаю разом з Дуцзян'янь, і Великим каналом Китаю.[1] «Кяриз» — найважливіший винахід Турфану.[2] Слово «кяриз» уйгурською має значення «добре».[3] В Турфані є Турфанський Водний Музей присвячений його «кяризній» водній системі, також там є інші історичні експонати.

Турфанська водна система мала ключове значення в розвитку Турфана як важливої зупинки на древньому Великому Шовковоу шляху в украй бесплідній і ворожій для людини пустелі Такла-Макан.

Опис[ред. | ред. код]

Підземний канал, Турфанський Водний музей, Сіньцзян, Китай
Модель Водної Системи (Турфанський водний музей): Вода збирається з гір і підземними каналами подається на поля

Кяризна водна система Турфану складається з системи вертикальних колодязів і горизонтальних підземних каналів які збирають воду з оточуючих гір — Тянь-Шаню і Палаючих гір. Канали направляють воду на долину, використовуючи перепад висот. Канали головним чином підземні, щоб зменшити випаровування.[4]

Система має колодязі, дамби і підземні канали, побудовані щоб зберегти воду і керувати кількістю водного потока. Турфанська водна система була побудована за часів Династії Хань (206 до н. е. — 24 н. е.).[1]

В Сіньцзяні, найбільша кількість кяризних колодязів знаходиться в Турфанській улоговині, де на сьогодня в дії понад 1100 кяризних колодязів і каналів, загальною довжиною понад 5000 кілометрів. Місцева географія сприяє використанню кяризів. Турфан розтошований у другій в світі за глибиною улоговині з загальною площею земель розташованих нижче за рівень світового океану понад 4 000 км².[4]

Вода природно тече вниз з найближчих гір під час дощового сезону в підземному руслу до улуговини в пустелі. Турфанське літо вельми спекотне і сухе з вітряними періодами ветра. Вода кяризів забезпечує Турфан цілорічно..[3]

Західний маршрут водно-транспортного проєкту Південь-Північ[ред. | ред. код]

Китай планує прорити 1000-кілометровий підземний водогон для виведення води з Тибетського плато, найбільшого водного резервуару світу, річки Ярлунг-Цангпо (верхня течія Брахмапутри) у Таримський басейн, розташований у Сіньцзян-Уйгурському автономному районі, для вирощування аграрної продукції. Також уряд КНР оголосив про урядові плани та техніко-економічні обґрунтування будівництва великої греблі для використання гідроелектроенергії та відведення води в інші райони Китаю. Розмір греблі в ущелині Цонпо перевищить розмір греблі «Три ущелини», оскільки передбачається, що така станція буде генерувати 50 000 мегават[5]. Це загрожує відтоком значних обсягів води й падінням її рівня в нижній течії річки з катастрофічними наслідками для тамтешнього численного населення.

Станом на 2016 рік побудувано 10 дамб на Брахмапутрі й іще 18 будується, що означатиме подальше зменшення кількості води, яку отримують Індія й Бангладеш.

Друга фаза проекту водовідведення Дяньчжун включає постачання води у муніципальні заклади, сільськогосподарські та промислові зони Юньнані у посушливі періоди. Передбачається будівництво 300-кілометрового каналу для перекидання щороку до 17 млрд м³ прісної води з Тибету для порятунку річки Хуанхе, що живить величезну кількість населення Китаю, але критично міліє й утрачає ресурс.

Наразі реалізацію обох зазначених проєктів стримують висока вартість і брак необхідних технологій[6].

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Turpan -- Ancient Stop on the Silk Road. china.org.cn. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 28 вересня 2007.
  2. Turpan. chinatoday.com.cn. Архів оригіналу за 14 червня 2002. Процитовано 29 вересня 2007.
  3. а б Karez Well. www.xj.gov.cn. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 23 вересня 2007.
  4. а б Karez (Qanats) of Turpan, China. water history.org. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 23 вересня 2007.
  5. World's largest hydropower project planned for Tibetan Plateau. China Dialogue (англ.). 5 березня 2014. Процитовано 16 листопада 2021.
  6. Війни XXI століття - війни за воду | Defense Express. defence-ua.com (укр.). Процитовано 16 листопада 2021.


Джерела[ред. | ред. код]

Координати: 42°52′23″ пн. ш. 89°23′53″ сх. д. / 42.873° пн. ш. 89.398° сх. д. / 42.873; 89.398