Тюльпан дібровний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тюльпан дібровний
Тюльпан дібровний у заповіднику «Кам'яні Могили»
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Лілієцвіті (Liliales)
Родина: Лілієві (Liliaceae)
Підродина: Lilioideae
Триба: Lilieae
Рід: Тюльпан (Tulipa)
Вид:
Тюльпан дібровний (T. quercetorum)
Біноміальна назва
Tulipa quercetorum
Klokov et Zoz, 1936
Синоніми

Tulipa sylvestris subsp. australis (Link) Pamp.

Тюльпа́н дібро́вний (Tulipa quercetorum)[1] — рідкісна багаторічна рослина родини лілійних, належить до складного видового комплексу Tulipa biebersteiniana s.l. Ендемік Східної Європи, занесений до Червоної книги України. Маловідома декоративна культура.

Опис[ред. | ред. код]

У ландшафтному заказнику «Старовишневецький»
У ландшафтному заказнику «Корсак-могила»

Трав'яниста рослина 25–50 см заввишки, ефемероїд. Цибулини зі світло-бурими зовнішніми оболонками, з пучками щетинок навколо денця. Листків 2–3 стеблових та один прикореневий. Вони лінійні, з тупуватою верхівкою, направлені косо вгору, 8–23 см завдовжки, 0,3–2,2 см завширшки.

Квітки поодинокі, 25–35 мм завдовжки, яскраво-жовті, рідко рожевуваті або білі. Зовнішні листочки оцвітини за шириною у 1,5–2 рази вужчі за широкояйцеподібні внутрішні. Тичинки біля основи запушені.

Плід — коробочка до 25 мм завдовжки, видовжена у верхній частині у тупий «дзьобик».

Число хромосом 2n = 24.

Екологія та поширення[ред. | ред. код]

Квітне у квітні-травні, плодоносить у червні. Розмножується насінням та вегетативно. В останньому випадку від материнської цибулини відростають підземні пагони (столони) завдовжки 15–20 см, на їх кінці формується нова цибулина.

Ареал виду охоплює степові і лісостепові райони Східної Європи — від басейну Південного Бугу[2] до Передкавказзя і пониззя Дону. В Україні найвища щільність популяцій спостерігається на Лівобережжі та біля східного кордону країни. Тюльпан дібровний полюбляє помірно зволожені ґрунти, тому зростає у байрачних лісах, заплавних дібровах, чагарниках.

Значення і статус виду[ред. | ред. код]

Як і більшість інших видів цього роду тюльпан дібровний є декоративною рослиною, але саме це часто спричинює зникнення популяцій через нищівне збирання квітів. Крім того, чисельність виду зменшується через вирубування дібров, зміну середовища внаслідок господарської діяльності.

В Україні ця рослина охороняється в Національному природному парку «Святі гори», Національному природному парку «Гомільшанські ліси», Старовишневецькому заказнику, Українському степовому, Луганському заповідниках та багатьох заказниках. Культивується в Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка НАН України та Донецькому ботанічному саду.

Синоніми[ред. | ред. код]

  • Tulipa biebersteiniana Schult. & Schult.f.
  • Tulipa quercetorum Klok. & Zoz
  • Tulipa quercetorum var. tricolor Klokov & Zoz

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. The Plant List.(англ.)
  2. Поширення та стан популяцій Crocus reticulatus Stev. ex Adams (Iridaceae) і Tulipa quercetorum Klok. & Zoz (Liliaceae) на території Східного Поділля / О. І. Шиндер // Укр. ботан. журн. — 2009. — Т. 66, № 4. — 489—497. — PDF.

Посилання[ред. | ред. код]