Регіон Тюґоку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Тюґоку)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Регіон Тюґоку
Країна  Японія
Межує з: сусідні адмінодиниці
Регіон Кінкі ?
Населення
 - повне 7 563 428 осіб (1 жовтня 2010)
Площа
 - повна 31 922,26 ± 0,01 км²
Висота
 - максимальна 1729 м
(Daisend)
Часовий пояс UTC+9

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Регіон Тюґоку

Регіон Тюґоку (яп. 中国地方 тюґоку / тюґоку тіхо, «район серединних земль») — регіон Японії розташований на заході острова Хонсю. Його назва походить від серединного становища між давньою столицею Кіото та японським «вікном до Азії» — островом Кюсю. Центр регіону — префектура Хіросіма. Крім Хіросіми до регіону входять префектури Окаяма, Сімане, Тотторі та Ямаґуті. Площа регіону складає 31 917,37 км.

Географія[ред. | ред. код]

Для Тюґоку характерна переважно гориста місцевість із пагорбами та низовинними рівнинами на північ і південь від гірського хребта Тюґоку (висота до 1713 м), який ділить регіон на дві частини із заходу на схід. Південна частина регіону називається Саньйо (яп. 山陽地方, Саньйо-тіхо, «сонячна сторона гори»), до неї входять префектури Окаяма, Хіросіма і Ямагуті, а північна — Саньїн (яп. 山陰地方, Саньїн-чіхо, «тіньова сторона гори»), куди входять префектури Тотторі та Сімане. Назви частин пов'язані з концепцією інь і ян, де інь зазвичай використовується позначення північної боку гори, а ян — південної. Клімат регіону субтропічний, мусонний.

Економіка[ред. | ред. код]

Тюґоку індустріально-аграрний регіон, при цьому значна частина обробної промисловості розташовується в основному в південній частині регіону — Саньйо, а аграрна — Саньїн. На території Тюґоку видобувають кам'яне вугілля, мідь, пірити, молібден (90% всього видобутку країни), уранову руду, олово, вольфрам та інших.

У регіоні розвинені хімічна (понад 10% від загального японського виробництва), металургійна, нафтопереробна, нафтохімічна, деревообробна, машинобудівна (головним чином судно- та авіабудування, транспортне обладнання) та текстильна промисловість. Промислові підприємства розміщуються головним чином смузі вздовж берега Внутрішнього Японського моря.

Сільське господарство включає вирощування рису, ячменю, пшениці, сої, солодкої картоплі, а також садівництво (цитрусові, персики, груша), шовківництво, виноградарство, тютюноводство; м'ясо-молочне тваринництво. На узбережжі займаються рибальством та соляними промислами.

Найбільші міста — Хіросіма (центр автомобілебудування), Окаяма (центр з виробництва синтетичного каучуку, текстилю), Сімоносекі (великий порт та промисловий центр), Куре та Курасіки (центр металургії та нафтохімії).

Префектури[ред. | ред. код]