Тійт Матсулевич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тійт Матсулевич
Надзвичайний та Повноважний посол Естонії в Україні
1996 — 1999
Попередник Андрій Біров
Наступник Тійт Набер
Народився 27 вересня 1958(1958-09-27) (65 років)
Таллінн, Естонська РСР, СРСР
Відомий як журналіст, політик
Громадянство Естонія Естонія
Національність естонець
Професія дипломат
Нагороди
Великий золотий почесний знак «За заслуги перед Австрійською Республікою»‎ Великий хрест із зіркою та плечовою стрічкою ордену «За заслуги перед Федеративною Республікою Німеччиною»

Тійт Матсулевич (27 вересня 1958, Таллінн, Естонська РСР, СРСР) — естонський політик, дипломат. Надзвичайний та Повноважний посол Естонії в Україні 19961999.

Біографія[ред. | ред. код]

З 1991 — перший посол Естонії в Німеччині (після відновлення незалежності).

З листопада 1996 по 1999 — Надзвичайний і Повноважний посол Естонії в Україні. Активно лобіював інтереси на українському ринку естонського виробника (зокрема позиції Раквереського м'ясокомбінату). Щільно працював з Естонським земляцтвом в Україні, його головою — Віктором Кирвелом. Брав участь в телепередачі «Комп'ютер Х» на УТ-2.

З 1999 призначений послом Естонії в Російській Федерації, де замінив Марта Хельме. Зажив слави екстравагантного дипломата. Підтримує національні рухи фіно-угорських народів Росії, зокрема ерзян.

1 березня 2001 року відкрив у Красноярську фотовиставку «Естонці в Сибіру на рубежі третього тисячоліття», присвячену найбільшій естонській діаспорі в РФ (центр — с. Верхній Суєтук).

11 липня 2001 року відкликаний з поста посла Естонії в РФ у зв'язку з фінансовим скандалом.

Член парламенту Естонії від партії «Рес Публіка». Член Комітету з оборони Рійґікоґу. Сповідує праві політичні погляди, підтримує визвольний рух та уряд Чеченської Республіки Ічкерія, член парламентської групи «За права людини в Ічкерії».

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]