Timbaland

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тімбеленд
англ. Timbaland
Зображення
Зображення
Тімбеленд у 2019 році
Основна інформація
Повне ім'я Тімоті Закарі Моузлі англ. Timothy Zachery Mosley
Дата народження 10 березня 1972(1972-03-10) (52 роки)
Місце народження Норфолк, Вірджинія, США
Роки активності 1986-дотепер
Громадянство США США
Національність афроамериканець
Професія музичний продюсер, репер, автор пісень, композитор, аранжировщик
Освіта Salem High Schoold
Співацький голос бас-баритон
Інструменти клавішні музичні інструменти і вокал[d]
Мова англійська
Жанр хіп-хоп, R&B, поп
Псевдоніми Timbaland, Timbo, DJ Timmy Tim, Timbo[1], Timar, Mozart Timadeas
Співпраця Missy Elliott, Алія, 50 Cent, Ludacris, Мадонна, Dr. Dre, Magoo, Ne-Yo, Неллі Фуртаду, Джастін Тімберлейк, Кері Гілсон, Fall Out Boy, The Hives, Jay-Z, Елтон Джон, Rihanna, T-Pain, Beyonce, The Game, OneRepublic, Drake.
Лейбли
Нагороди
timbaland.com
Q: Цитати у Вікіцитатах
CMNS: Файли у Вікісховищі

Тімоті Закарі Моузлі (англ. Timothy Zachery Mosley; нар. 10 березня 1972, Норфолк, Вірджинія, США[2]), більш відомий під псевдонімом Тімбеленд (англ. Timbaland) — американський продюсер, репер, автор пісень і композитор. Він отримав широке визнання за свою новаторську продюсерську роботу та характерний «заїкаючись» ритмічний стиль. У 2007 році Entertainment Weekly заявив, що «практично всі сучасні поп-тенденції можна простежити до нього»[3].

На лейблі Mosley Music Group, що належить Timbaland, виступали такі артисти, як Неллі Фуртаду, чий альбом Loose (2006), спродюсований Тімбелендом, мав комерційний і критичний успіх. У 2007 році Тімбеленд випустив сольний альбом Shock Value, за яким у 2009 році послідував Shock Value II. Тімбеленд також працював з Алією, Missy Elliott, Jay-Z, Nas, Ludacris, Кері Гілсон Bubba Sparxxx, Madonna, Rihanna, OneRepublic, Brandy, Drake і Björk та іншими. Станом на 2014 рік він написав 85 хітів у Великій Британії та 99 хітів у США[4]. Разом зі Swizz Beatz у 2020 році він створив популярний музичний веб-серіал Verzuz.

Ранні роки[ред. | ред. код]

Тімоті Закарі Моузлі народився у містечку Норфолк, що знаходиться в штаті Вірджинія. Спочатку він розпочинав як клубний ді-джей, а також приєднався до продюсерського ансамблю S.B.I. (що означало «Оточений ідіотами»), у якому також брав участь продюсер The Neptunes, його двоюрідний брат Фаррелл Вільямс.

Музична кар'єра[ред. | ред. код]

Після того, як його роботи почула Міссі Еліотт, він почав співпрацювати і з нею і з репером Magoo. Згодом тріо переїжджає в Сафферн, штат Нью-Йорк. Там Міссі зі своєю групою Sista пройшла прослуховування на лейбл і привела із собою на студію Моузлі і Баркліфа. Голова лейблу дав Тімоті псевдонім Timbaland. Молодий продюсер працював над багатьма записами для компанії, але в 1995 році Еліотт, Тімбо і Magoo покинули лейбл. Та все- таки вони продовжували співпрацювати і ремікс Timbaland'a на пісню Міссі «Steelo» став першим його успіхом у 1996 році. В тому ж році Тімоті Моузлі стає популярним завдяки роботі з Алією і її альбому One In A Million, в якому музика Тімбеленда допомогла юній співачці стати зіркою. Та справжній успіх прийшов до Тіма після виходу дебютного синглу «The Rain (Supa Dupa Fly)» його партнерки Міссі Еліотт. В тій пісні були присутні нечувані для того часу біти з яскравими басами. Він взяв звук хіп-хопу та застосував його до R&B, і таким чином його звук зіграв важливу роль у стиранні різниці між хіп-хопом і R&B[5]. Наступні сингли «Sock It 2 To Me», де Міссі и Da Brat зображують в відео інопланетян, та «Beep Me 911» закріпили за Timbaland титул найяскравішого продюсера-новатора.

В 1997 році Timbaland випустив сольний альбом в творчому тандемі зі своїм старим другом Magoo, Welcome To Our World. Альбом став платиновим завдяки синглу «Up Jumps Da Boogie (з участю Elliott and Aaliyah)», котрий зайняв дванадцяте місце у чарті Billboard Hot 100. Потім Timbaland працює над саундтреками до фільмів. В «Can't Hardly Wait» він разом з Еліотт зробив оригінальный ремікс на «Hit 'Em Wit Da 'Hee», де семпли органічно звучать з синтезованими звуками. Timbaland з Міссі Еліотт продюсував треки до фільму «Why Do Fools Fall In Love», «Destiny's Child — Get On The Bus», «Coko — He'll Be Back», «Busta and Missy — Get Contact» i «Total — What The Dealio». В 1998 році Timbaland випустив свій сольный альбом Tim's Bio: Life from da Bassment. Цей альбом виявився слабшим попереднього (Welcome In Our World), але потрібно виділити сингл «Here We Go», виконаний разом з Missy Elliott і Magoo. Але найяскравішим треком з нього став «Who Am I» в творчому союзі з Twista. Швидкий речитатив самого «говірливого» МС якнайкраще підходив до бітів Timbaland'a. Також досить оригінальні та цікаві композиції «Fat Rabbit» та «Put 'Em On». В тому ж році Timbaland допоміг записати Міссі Еліотт другий сольний альбом Da Real World, центральною композицією з якого стала «She's A Bitch» з прекрасним відео, знятим Hype Williams. В відеоваріанті замість Big Boi реп читає авторитетний французький репер MC Salaar.

Протягом цього часу Тімбаленд продовжував продюсувати в основному для артистів R&B. Він продовжував продюсувати для Ginuwine і Aaliyah, а також брав значний внесок в альбоми Xscape, Nicole, Playa і Total. Він зробив ремікс на головний хіт Ашера «You Make Me Wanna». На початку 2000-х Тімбаленд продюсував пісні, зокрема «Roll Out (My Business)» Лудакріса[6], «Hola' Hovito» Jay-Z[7] і «Raise Up» Petey Pablo[8]. Він також написав три пісні, усі зрештою випущені як сингли, для однойменного третього альбому Алії, екзотичний головний сингл «We Need a Resolution» (у якому він читає реп куплет), «More than a Woman» і балада «I Care 4 U»[9]. Він також з'являється в синглі Aaliyah «Try Again», який він також продюсував і став співавтором.

У 2000 році був завершений проект Indecent Proposal, який став новою віхою в розвитку Timbaland-style. Знааходячись на вершині хіп-хопу, Timbaland не замикається в творчому плані — він працює с Beck, Limp Bizkit і No Doubt, хотів би попрацювати з Metallica, The Cranberries, Б'єрк. У 2002 році Timbaland разом із Magoo випустив альбом Indecent Proposal і в цей же час його роботи стають еталонними у світі хіп-хоп- та R&B-музики. Гонорари за біт від Тімбеленда сягають шестизначних цифр, однак кожен виконавець впевнений, що з музикою від цього чоловіка їхні пісні стають хітами. Тімбе ленд написав три композиції для дебютного альбому Tweet, Southern Hummingbird, і продюсував більшість пісень з четвертої п'ятої платівок Міссі Елліотт, Under Construction і This Is Not a Test! відповідно[10]. Він також продюсував треки для таких виконавців, як Lil' Kim («The Jump» Off») і Pastor Troy в цей період[11]. Співпрацюючи з колегою-продюсером Скоттом Сторчем, Тімбаленд також працював над декількома треками на сольному дебюті колишнього соліста ’N Sync Джастіна Тімберлейка Justified, включаючи пісню «Cry Me a River»[12].

У 2007 році Timbaland випустив свій другий сольний альбом Shock Value, який став мегапопулярним у всьому світі завдяки яскравим синглам за участю багатьох зірок американського шоу-бізнесу. Тімбеленд співпрацював з гуртом OneRepublic і в результаті ремікс на їх пісню «Apologize» був включений в його альбом Shock Value. Згодом він продюсував наступні альбоми Джастіна Тімберлейка, Неллі Фуртаду, Jay-Z, Міссі Елліот, T-Pain, Tweet. У 2009 році Тімоті випускає свій третій альбом Shock Value II.

30 січня 2013 року Тімбаленд підписав контракт з лейблом Jay-Z Roc Nation[13].

У 2019 році Тімбаленд почав викладати через Masterclass, надаючи серію інструкцій з продакшну та бітмейкінгу[14].

У березні 2020 року Timbaland разом із Swizz Beatz запустили серію веб-трансляцій Verzuz в Instagram. У 2021 році за свою роботу над Verzuz Тімбеленд і Swizz Beatz потрапили до Time 100, щорічного списку 100 найвпливовіших людей світу за версією журналу Time[15].

У серпні 2021 року лейбл Blackground перейменовано в Blackground 2.0, засновником залишився Баррі Хенкерсон. Blackground 2.0 підписав угоду про розповсюдження з Empire Distribution, яка перевипустить каталог лейбла на компакт-дисках, касетах, вінілі, на сайтах цифрового завантаження та, вперше, на стрімінгових сервісах. Перевидання каталогу Алії почалося в хронологічному порядку, починаючи з One In a Million 20 серпня 2021 року[16][17][18][19]. Альбом Timbaland 1998 року Tim's Bio: Life from da Bassment і альбоми Timbaland & Magoo Welcome to Our World, Indecent Proposal і Under Construction, Part II були перевидані 27 серпня 2021 року.

Дискографія[ред. | ред. код]

Студійні альбоми

Примітки[ред. | ред. код]

  1. @timbaland (1 квітня 2015). Team Timbo @okmayday #teamtimbo look at my future !!!!!pay attention!!!!!!watch the movement!!!!!!!!! https://instagram.com/p/06XK3JmvPx/ (Твіт). Процитовано 2 травня 2021 — через Твіттер.
  2. Timbaland. timbalandmusic. Архів оригіналу за 13 травня 2013. Процитовано 13 червня 2018.
  3. Brown, Ethan. Timbaland wants to be his own star. Entertainment Weekly. Процитовано 24 серпня 2016.
  4. Amazon.com: The People Who Created The Soundtrack To Your Life eBook: stuart devoy: Kindle Store. {{cite book}}: Проігноровано |website= (довідка)
  5. Birchmeier, Jason. Timbaland. AllMusic. Процитовано 29 травня 2011.
  6. LUDACRIS HITS THE SILLY SUMMIT. New York Daily News. 7 жовтня 2003. Архів оригіналу за 11 травня 2009. Процитовано 29 квітня 2008.
  7. Jay-Z and Timbaland, Together Again. Village Voice. Архів оригіналу за 2 листопада 2007. Процитовано 29 квітня 2008.
  8. Petey Pablo, The Black Robert De Niro?. MTV. Процитовано 29 квітня 2008.
  9. Aaliyah Finds 'Resolution' With New Single, Video. MTV. Процитовано 29 квітня 2008.
  10. This Is Not a Test!. Rolling Stone. Архів оригіналу за 12 травня 2009. Процитовано 28 квітня 2008.
  11. Daly, Sean (19 березня 2003). Lil' Kim, Delivering The Goods. The Washington Post.
  12. Sanneh, Kelefa (11 вересня 2006). Critic's Choice: New CD's. The New York Times. Процитовано 28 квітня 2008.
  13. Corner, Lewis (30 січня 2013). Timbaland signs to Jay-Z's Roc Nation. Digital Spy. Архів оригіналу за 3 червня 2013. Процитовано 6 квітня 2013.
  14. MasterClass by Timbaland. Процитовано 2 червня 2019.
  15. Rossignol, Derrick (15 вересня 2021). 'Time' 100 Most Influential People: Billie Eilish, Lil Nas X. Uproxx (англ.). Процитовано 13 листопада 2021.
  16. Aaliyah's Blackground Records Music Heads to Streaming Beginning August 20. 5 серпня 2021.
  17. Aaliyah albums streaming: 'Her influence is absolutely everywhere'. BBC. 20 серпня 2021. Процитовано 20 серпня 2021.
  18. Minsker, Evan (20 серпня 2021). Aaliyah's One in a Million Arrives to Streaming Amid Dispute Between Label and Estate. Pitchfork. Процитовано 20 серпня 2021.
  19. Legaspi, Althea (20 серпня 2021). Stream Aaliyah's 'One in a Million' Album. Rolling Stone. Процитовано 20 серпня 2021.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]