Тіхуана (футбольний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Тіхуана»
Повна назва Club Tijuana Xoloitzcuintles de Caliente
Прізвисько Шолос (ісп. Los Xolos)
Зграя шоло (ісп. El Xolaje)
Зграя собак (ісп. La Jauría)
Червоно-чорні (ісп. Los Rojinegros)
Засновано 14 січня 2007
Населений пункт Тіхуана, Мексика Мексика
Стадіон Кальєнте
Вміщує 27,333
Президент Мексика Хорхе Анк Інсунса
Головний тренер Колумбія Оскар Пареха
Ліга Прімера Дивізіон
2019К 8-е
Домашня
Виїзна

«Тіхуана Шолоітцкуінтлес де Кальєнте» (ісп. Club Tijuana Xoloitzcuintles de Caliente), або скорочено Тіхуа́на Шо́лос (ісп. Xolos de Tijuana) — мексиканський футбольний клуб із міста Тіхуана, штат Баха-Каліфорнія). Клуб виступає в Лізі МХ, вищому дивізіоні Мексики.

Клуб Тіхуана добився історичного успіху ставши чемпіоном вищого дивізіону Мексики в сезоні Апертура 2012, всього лише через рік після виходу з другого дивізіону. До цього жодному клубу другого дивізіону за всю історію чемпіонату не вдавалося стати чемпіоном Мексики за такий короткий час після виходу у вищий дивізіон.

Історія[ред. | ред. код]

Клуб заснований 14 січня 2007 року після того як місцева команда другого дивізіону «Дорадос де Тіхуана» вилетіла у попередньому сезоні в третій дивізіон. Головним ініціатором створення команди був Хосе Альберто Анк, мексиканський політик, бізнесмен і власник найбільшої в країні компанії, що приймає ставки на спортивні результати, «Групо Кальенте» (Grupo Caliente). Першою назвою команди стала «Тіхуана Гальоса де Кальенте» (Tijuana Gallos de Caliente) і згодом змінена на «Тіхуана Шолоітскуінтлес де Кальенте». Хорхеальберто Анк Інсунса, 28-річний син власника, був призначений президентом клубу (згодом став наймолодшим з президентів клубів вищої ліги).

Новий стадіон під назвою «Кальенте» був завершений у листопаді 2007 року і вміщував 13 333 чоловік. У 2008 році місткість була збільшена до 21 000 і в подальшому планується довести місткість до 33 333 місць[1].

Символом клубу є мексиканський голий собака Шолоітцкуінтле (одна з найдавніших порід на планеті). Він є також частиною повної назви клубу і одним із його прізвиськ. Цей собака є уособленням енергії і люті народу Тіхуани, а також історії Мексики, оскільки дана порода була відома в країні більше трьох тисяч років тому[2].

З сезону 2010/11 в команді виступає ряд досвідчених футболістів. Міцне фінансове становище дозволяє керівництву «Тіхуани» робити дорогі покупки. Так, один з найкращих гравців Кубка Америки 2011 року, футболіст збірної Уругваю Ехідіо Аревало Ріос ще по ходу турніру оформив перехід в «Тіхуану» з бразильського «Ботафого». Нападник збірної Колумбії Дайро Морено також перейшов в «Тіхуану» по ходу Кубка Америки.

Під керівництвом колишнього півзахисника збірної Мексики Хоакіна дель Ольмо клуб домігся першого успіху ставши чемпіоном Ліги де Ассенс, другого дивізіону чемпіонату Мексики, в сезоні Апертура 2010. У матчі за вихід у вищу лігу, «Тіхуана» переграв «Ірапуато», переможця Клаусури 2011 і вперше у своїй історії пробився до Прімери. Рік по тому клуб добився історичного успіху, вигравши чемпіонат вищого дивізіону в сезоні Апертура 2012. Жодному клубу другого дивізіону за всю історію чемпіонату не вдавалося стати чемпіоном Мексики за такий короткий час після виходу у вищий дивізіон[3]. У другому чемпіонаті посів сьоме місце і грав в 1/4 фіналу Клаусури 2012.

Досягнення[ред. | ред. код]

Найвідоміші гравці[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Estadio Caliente. Архів оригіналу за 20 лютого 2016. Процитовано 31 березня 2014.
  2. Concepto. Архів оригіналу за 11 квітня 2012. Процитовано 31 березня 2014.
  3. Believe it: Tijuana Xolos are Mexican champs

Джерела[ред. | ред. код]