Угри

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Угри — узагальнююче етнічне ім'я, присвоєне спорідненим з мови народам — мансі, хантам і угорцям (мадярам) [1]. Угорські мови та споріднені з ними фінно-пермські мови відносяться до уральської мовної сім'ї. До сучасних народів, що говорять угорськими мовами, відносять угорців та обських угрів (хантів та мансі).

Походження етноніма[ред. | ред. код]

За загальноприйнятою версією етнонім «угри» походить від давньотюркського слова «Огур», що входить як компонент у багато етнонімів огурських народів: оногури, утигури, кутригури тощо та означає «ріг» (частина, одиницю, рід, плем'я) [2] [3] [4]. Перша частина імені означала число племінної структури: «п'ять», «десять», «тридцять». Така побудова держави гунів як «Десять рогів» (оногури) та «П'ять частин» південних гунів (булгар) зафіксовані в китайських літописах [5]. Термін «ongur» вживався в мові тюрок-болгар для позначення оногурів [6], що склали ядро ​​Великої Болгарії в районі Меотиди.

Етнічна історія угрів[ред. | ред. код]

Угри згадані у хроніках як учасники походу вестготського короля Аларіха II на Рим в 410 році по Р. Х..

Комі-зиряни одними з перших познайомилися з предками хантів та мансі, назвавши їх «Йогра. Цей термін запозичили росіяни, що озвучили його як югра.

Розрізняються угри обські (ханти та мансі) та дунайські (угорці). У руських літописах[en] згадуються чорні угри (мадьяри) та білі угри. Очевидно, саме цей слов'янський етнонім (староцерк.-слов. ѫгъре, пол. węgrzy) потім був запозичений іншими європейськими народами: порівн. нім. Ungarisch, фр. hongrois, англ. Hungarian, ср.-лат. hungarus. Самі себе угорці називають "magyar" (слово споріднене з етнонімом мансі) - мадярами.

У творі XII в. «Повість про латене, коли відлучившись від грек» міститься розповідь про хрещення двох угорських князів у Константинополі, які позначаються трьома назвами (грецькою, слов'янською та угорською): «Пеоне, глаголема Оугри, що самі називаються Магере» [7].

У «Повісті временних літ» (XII століття) предки угорців названі «уграми», а предки хантів та мансі — «югрою». Пізніше ім'я "югра" закріпилося переважно за хантами. "Югра" не може вважатися пов'язаною з давньоруським "угрі" (див. угрин, угрі), співзвуччя між цими словами випадково [8].

У лінгвістичної класифікації угорська гілка входить до складу фінно-угорської мовної сім'ї та відокремилася від фінно-пермських мов вже у 3-му тисячолітті до Р. Х.. Протоугри спочатку зосередилися на межі південної тайги та лісостепу Західного Сибіру, ​​від Середнього Уралу до Приіртищща. Звідси предки мансі та хантів розселилися далі на північ, освоївши оленярство, а кочові предки угорців у VIII - IX століттях, рухаючись на захід, досягли Дунаю [1].

Угри, спільно з давніми іраномовними та тюркомовними племенами, брали участь в етногенезі багатьох народів Євразії. Ці угро-тюрко-іранські союзи племен згадуються в античних та східних авторів під назвами: гуни та уі-бей-го[ru] [9], оногури, авари, булгари тощо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Угри - стаття з Великої радянської енциклопедії
  2. Голб Н., Пріцак О. Хазарсько-єврейські документи X століття. - М.; Єрусалим: Гешарим, 1997; 5757. - С. 74.
  3. Лизанець П. М. Українсько-угорські міжмовні (міждіалектні) зв'язки // Hungarian Studies. - 1987. - Vol. 3. - № 1-2. - P. 7-8.
  4. Халіков А. Х. Витоки формування тюркомовних народів Поволжя та Приуралля // Питання етногенезу тюркомовних народів Середнього Поволжя. - Казань, 1971. - С. 16-17.
  5. Паркер Є. Г. «Тисяча років з історії татар», 1894.
  6. Меliсh J. Uber den Ursprung des Namens Ungar // Archiv für slavische Philologie. Bd. 38. — Berlin. — 1923. — S. 248.
  7. Попов А. Історико-літературний огляд давньоруських полемічних творів проти латинян. - М., 1875. - С. 187.
  8. М. Фасмер. Етимологічний словник російської мови — М.: Прогрес, 1964—1973. - Т. 1-4.
  9. «Слідами древніх культур». Т. ІІ. М., 1954. З. 191.