Украненланд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Украненланд
53°37′02″ пн. ш. 13°59′53″ зх. д. / 53.61722° пн. ш. 13.99806° зх. д. / 53.61722; -13.99806
Тип archaeological open-air museumd
Країна  Німеччина
Розташування Німеччина Німеччина, Торгелов
Адреса Jatznicker Straße 31, 17358 Torgelow
Сайт ukranenland.de
Украненланд. Карта розташування: Німеччина
Украненланд
Украненланд (Німеччина)
Мапа

CMNS: Украненланд у Вікісховищі

Украненланд (нім. Ukranenland) — археологічне село-музей, музей просто неба у місті Торгелов у північно-східній Німеччині (Передня Померанія), федеральна земля Бранденбургу. Назва походить від древнього західнослов'янського племені укрів. Селилися укри на незаселених місцях тоді, коли в цих місцях не було германських племен[1]. Це село-музей слов'ян «Украненланд» простягається вздовж «Ueckerniederung» південніше «Liepgarten» до північної міської околиці Торгелова й оточене лісом.

«Украненланд» унікальний музей для Передньої Померанії, де після археологічних розкопок у натуральний розмір реконструйоване слов'янське село укрів IXX століть. Відвідавши Украненланд можна на власні очі побачити як виглядали кораблі славетних слов'янських мореплавців, які тримали у своїх руках у VIIIX століттях Балтійське море, ознайомитися з побутом слов'янських хліборобів і ремісників того часу. Поспостерігати за роботою ливарника, гончара і коваля, послухати середньовічну музику і скуштувати страв за рецептами того часу.

Музей просто неба складається із таких частин:

Ладдя «Сварог» (Svarog) перший в Німеччині реконструйований 1997 р. слов'янський корабель зроблений для Украненланд за археологічним знахідкам на острові Рюген (Руян) у Ральсвіку (нім. Ralswiek). Цей тип корабля датується IX століттям.

Ладдя «Свінтовит» (Svantevit) — це реконструкція 1998 року лехітського корабля виявленого під час археологічних розкопок у містечку «Lebafelde» Лемборського повіту Поморського воєводства, також відомого за назвою «Charbrow», побудованого близько 1100 року.

Передісторія[ред. | ред. код]

Західно-слов'янське плем'я укрів (украни) у VI столітті поселилося у незаселених місцях на сході сучасної германської землі Бранденбург, між ріками Ельба й Одер. Тепер землі цього племені називаються слов'янським топонімом Уккермарк.

Пізніше під натиском саксів місцеве слов'янське населення було витіснено на схід. У літописі данського історика Саксона Граматика (лат. Saxo Grammaticus, близько 1150 р. — 1220 р.) останню слов'янську фортецю у регіоні річок Ельба й Одер — замок Аркона — захопили Сакси 1168 р.

Після чого відбулося масове переселення колоністів з Німеччини, а слов'янські племена поступово почали асимілюватися й зникати з цих земель (напр. «древани»). Проте досі збереглась етнічна спільнота західних слов'ян у Німеччині — лужичани, що продовжують використовувати слов'янську мову.

Німецькі історики вважають, що пізня назва «Ukera» (або «Terra Ukera») означає «прикордоння». Укри залишили незліченну кількість топонімів в Уккермарці: майже кожна назва закінчується на «-ов» (Брасов, Кармзов, Валмов, Казеков, Грос Піннов, Тантов, Грнов, Цихов, Пассов), що властиво слов'янським найменуванням.

Музей Украненланд присвячений слов'янам, які жили тисячоліття тому на берегах Укеру в Східній Німеччині, займалися землеробством, ремеслами, суднобудуванням і були чудовими мореплавцями. Будь-хто завдяки цьому музею може поринути у слов'янську східну Німеччину.

Галерея[ред. | ред. код]


Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]