Українська психіатрична лікарня із суворим наглядом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Українська психіатрична лікарня з суворим наглядом
Тип спеціалізована психіатрична лікарня
Засновано 1968р
Головний лікар Кушнір Анатолій Миколайович
Кількість лікарів 1226
Відділення 13
Країна  Україна
Адреса 49006 м. Дніпро, вул.Чичеріна, буд. 84
Акредитаційна категорія вища

Украї́нська психіатри́чна ліка́рня із суво́рим на́глядом — спеціалізований психіатричний заклад для осіб, що вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини в стані неосудності та за рішенням суду відправлені на примусове лікування. Заклад розташований на території Дніпропетровського слідчого ізолятора № 3. Наразі єдина психіатрична лікарня з суворим наглядом на території України.

Функціонування[ред. | ред. код]

Психіатрична лікарня із суворим наглядом у Дніпрі є унікальним лікувальним закладом в Україні, призначеним для психічнохворих, які скоїли тяжкі соціально небезпечні діяння. До закладу направляються хворі з усієї України. Оскільки в лікарні утримуються особливо небезпечні пацієнти, що скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини, в лікарні діє контрольно-пропускна система, сучасна система охорони та відеонагляду за хворими. Станом на липень 2012 року в установі утримували 993 пацієнта, 122 з яких — жінки. Лікарня нараховує 13 відділень: з них вісім психіатричних, два сомато-психіатричних, а також туберкульозне, чоловіче відділення тимчасових форм психічних розладів та приймально-обсерваційне.[1].

В радянські роки[ред. | ред. код]

Лікарня заснована в 1968 як одна з декількох спеціалізованих (тюремних) психіатричних лікарень на території СРСР. В радянські роки лікарню очолював підполковник Прус Федір Константинович. В 1973р до Дніпропетровскої спецлікарні на примусове лікування був направлений Леонід Плющ з діагнозом «млявотічна шизофренія». В 1976р Л. Плющ написав автобіографічну книгу «На карнавалі історії», де детально описав своє лікування у Дніпропетровській СПЛ. Також функціонування лікарні в радянські роки описане в книгах Юрія Ветохіна - «Схильний до втечі» та Олександра Шатравки - «Втеча з раю». Вони проходили лікування у спецлікарні після невдалої спроби втечі з СРСР. Шатравка навідався до спецлікарні вже в роки незалежності, та в своїй книзі написав, що в лікарні «все так же как в те, советские годы».

Відомі пацієнти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Наглядовий візит до Української психіатричної лікарні із суворим наглядом (м. Дніпропетровськ). Архів оригіналу за 1 лютого 2014. Процитовано 21 січня 2014. 
  2. «Маніяк з лопатою» поїхав до Дніпропетровська [Архівовано 2 лютого 2014 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. Вбивцю фельдшера бригади швидкої триматимуть у психіатричній лікарні. Архів оригіналу за 2 лютого 2014. Процитовано 23 січня 2014. 
  4. Убийцу женщин посадят, но не в тюрьму. Архів оригіналу за 7 березня 2016. Процитовано 5 березня 2016. 
  5. Узник днепропетровской «психушки»: «Раз в две-три недели кто-то из пациентов умирал якобы от сердечного приступа». Архів оригіналу за 13 лютого 2016. Процитовано 5 березня 2016.