Українська євангельська церква Ауґзбурзького сповідання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відкриття лютеранської кірхи в Єжежанах, 1937 р.

Українська євангельська церква Ауґзбурзького сповідання (нім. Ukrainische Evangelische Kirche Augsburgischen Bekenntnisses; пол. Ukraiński Kośćioł Ewangelicki Augsburgskiego Wyznania) — це українська лютеранська церква, що постала 1925 року в Станиславові (Галичина) під правною опікою німецької Євангельської церкви ауґзбурзького сповідання[de].[1]

На сьогодні правонаступницею себе вважають дві сучасні лютеранські церкви на території України, серед яких Українська лютеранська церква та Німецька євангелічно-лютеранська церква України.

Структура[ред. | ред. код]

Церква мала громади на Галичині та Волині, які налічували від 10 000 до 20 000 членів, це близько 20 громад з 16 провідниками до ліквідації церкви більшовиками й подальшим терором.

Керівним органом став Собор української церкви. Церква не мала ні єпископа, ні іншого керівника.

Літургія[ред. | ред. код]

Українська євангельська церква Ауґзбурзького сповідання використовувала у своїх богослужіннях перероблений варіант візантійської православної літургії щонайпізніше з 1933 року. Таким чином, це була перша лютеранська церква з візантійським обрядом.

Історія[ред. | ред. код]

Після 1920 року в Другій Речі Посполитій існували лютеранські церкви для німецького та польського населення, але не для українців.

У 1925 році було створено Собор української церкви. У 1926 році з цього собору постала Українська церква Ауґзбурзького сповідання. Власні церкви й молитовні будинки були побудовані в Єзеранах, Плахичах, Крехівці, Єзуполі, Ганусовці та ін.[2] Найвизначнішим представником був пастор Теодор Ярчук у Станіславові, який опублікував низку праць з питань лютеранського віровчення, переклав українською мовою Ауґзбурзьке сповідання та Малий катехізис Мартіна Лютера, а в 1933 році розробив літургію за візантійським обрядом для Лютеранської церкви українською мовою. Він також видавав три лютеранські періодичні видання.

Об'єднання Української євангельської церкви Аугсбурзького віросповідання з реформатськими громадами не відбулося.

У 1939 році, після окупації Галичини Радянським Союзом, церкву було ліквідовано. Пастори були заарештовані, деякі з них померли у в'язниці.

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В'ячеслав Горпинчук, Доповідь Соборові УЛЦ. web.archive.org. 30 квітня 2022. Архів оригіналу за 30 квітня 2022. Процитовано 7 жовтня 2022.
  2. Przyjaciel Domu. Kalendarz dla ewangelików na rok zwyczajny 1938, który liczy 365 dni - Śląska Biblioteka Cyfrowa. www.sbc.org.pl (пол.). Процитовано 7 жовтня 2022.