Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ») — є провідною організацією в Україні в сфері стандартизації, яка визнана на національному, міжнародному та європейському рівнях.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 № 1163 «Про визначення державного підприємства, яке виконує функції національного органу стандартизації» функції НОС виконує ДП «УкрНДНЦ»

ДП «УкрНДНЦ» представляє інтереси України в Міжнародній організації зі стандартизації (ISO)[1], Міжнародній електротехнічній комісії (ІЕС) як повноправний член та є організацією-компаньйоном Європейського комітету стандартизації (CEN) та Європейського комітету стандартизації в галузі електротехніки (CENELEC).

Історія[ред. | ред. код]

1992—2003 роки діяв Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації (УкрНДІССІ). В 2003 році в процесі реорганізації він був ліквідований. ДП «УкрНДНЦ» було утворено постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2003 року № 1337.

з 2014 діє Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості (УкрНДНЦ). Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 № 1163-р визначено, що функції національного органу стандартизації виконує державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ»).[2]

Відповідно до частини першої статті 11 Закону України «Про стандартизацію», Мінекономрозвитку було утворено національний орган стандартизації (НОС), який розпочав свою діяльність 03.01.2015.[значущість факту?]

Джерела та примітки[ред. | ред. код]

  1. SE UkrNDNC. Міжнародна організація зі стандартизації (англ.). Процитовано 24 січня 2024.
  2. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 року № 1163-р «Про визначення державного підприємства, яке виконує функції національного органу стандартизації».

Посилання[ред. | ред. код]