Український фронт РККА

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Український фронт
Емлема РСЧА, з 1919 року
На службі 4 січня 1919 - 15 червня 1919
Країна Українська СРР
Вид Червона армія
Чисельність фронт
Війни/битви Українська революція
Громадянська війна в Росії
Командування
Визначні
командувачі
В. Антонов-Овсієнко

Український фронт — оперативно-стратегічне об'єднання РСЧА під час радянського вторгнення в Україну, що було створене на підставі донесення начальника Польового штабу РСЧА Костяєва і члена Реввійськради радянської республіки Аралова від 4 січня 1919 року. Формально Український фронт був підпорядкований Миколі Подвойському — народному комісару у військово-морських справах маріонеткової УСРР.

Командувачем став Володимир Антонов-Овсієнко, за начальника штабу — Глаголєв, членами Реввійськради — Юрій Коцюбинський та Юхим Щаденко. Трохи пізніше склад РВР було розширено до п'яти осіб. До нього увійшли Андрій Бубнов (від 25 квітня) та Сергій Савицький (від 17 травня); деякий час тимчасово виконував обов'язки комісар штабу Микола Вишневецький.

За наказом по Українському фронту № 67 від 24 травня 1919 року[1] начальником штабу було призначено Євгена Бабіна, — людину, близьку до Подвойського. На цьому посту він замінив Анатолія Давидова, що тимчасово виконував обов'язки замість Глаголєва.

Внаслідок військово-політичної кризи в Радянській Україні в середині червня 1919 р. Український фронт, а разом з тим — Українська радянська армія, були ліквідовані. Українські військові частини переформовано та включено до єдиної Робітничо-Селянської Червоної Армії. З частин Першої та Третьої українських радянських армій створено 12-ту армію Західного фронту, а війська Другої української радянської армії увійшли до складу 14-ї армії Південного фронту.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. РДВА/ЦГАСА, ф. 103, оп. 1, сп. 89, арк. 212. Типографський друк

Література[ред. | ред. код]

  • Громадянська війна на Україні, 1918–1920. Під ред. Рибалка І. К. Том I, книга I. — К.: Наукова думка, 1967
  • Громадянська війна на Україні, 1918–1920. Під ред. Рибалка І. К. Том I, книга II. — К.: Наукова думка, 1967
  • Громадянська війна на Україні, 1918–1920. Під ред. Рибалка І. К. Том II. — К.: Наукова думка, 1967
  • В. Антонов-Овсеенко. Записки о гражданской войне. — М. : Государственное военное издательство, 1933. — Т. 4. — 343 с.(рос.)