Українсько-алжирські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Українсько-алжирські відносини
Алжир
Алжир
Україна
Україна

Українсько-алжирські відносини- відносини між Україною та Алжиром. Алжир визнав незалежність України в 1992 році. Дипломатичні відносини між двома країнами були встановлені в 1993 році. Алжир має посольство в Києві. Україна має посольство в Алжирі (відкрите в 1999 році[1]).

Історія[ред. | ред. код]

Алжир визнав незалежність України в 1992 році. Дипломатичні відносини між двома країнами були встановлені в 1993 році. Незабаром (1993—1994), були підписані військові і торгові угоди між двома країнами[1]

СРСР був один з прихильників незалежного Алжиру, економічні зв'язки між Радянською Україною і Алжиром були досить значними, бо багато підприємств в різних галузях розташовувались в УРСР і використовувались для торгівлі (зокрема, підприємства в аерокосмічній промисловості). Важливе для торгівлі було портове місто Одеса.

Після проголошення Україною незалежності, економічні зв'язки між двома країнами тривали, Алжир і Єгипет, залишались (станом на поч. 2000-них), двома найважливішими торговельними партнерами України в регіоні Африки та Близького Сходу.[2]


Політичні відносини[ред. | ред. код]

Важливий внесок у розвиток двостороннього співробітництва та поглиблення політичного діалогу між двома державами було здійснено під час перебування в Алжирі у липні 1999 року Міністра закордонних справ України Б. І. Тарасюка з метою участі у роботі 35-го саміту ОАЄ.

Започаткування у листопаді 1999 року діяльності Посольства України в АНДР надало нового імпульсу у розвиток двосторонніх відносин.

Перший офіційний візит до Алжиру Міністра закордонних справ України А.М.Зленка відбувся 13-15 грудня 2002 року. В ході візиту були підведені підсумки першого десятиріччя відносин між незалежною Україною та АНДР, сторони проаналізували стан та окреслили подальші перспективи розвитку двостороннього співробітництва практично з усього спектру відносин. Було підписано Конвенцію про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна.

Сторони домовились прискорити підготовку до підписання низки документів економічного спрямування, які мали закріпити досягнуті успіхи у сфері двосторонньої співпраці та сприяти подальшому нарощуванню товарообігу між двома країнами. Міністр закордонних справ України взяв участь у роботі українсько-алжирського бізнес-форуму, який допоміг започаткувати прямі контакти між підприємцями двох країн. Було досягнуто домовленості про створення Ділової ради.

У квітні 2005 року Алжир відвідала делегація Українського союзу промисловців та підприємців (УСПП). 19 квітня відбувся розширений українсько-алжирський Форум за участю представників ділових кіл обох держав і Міністерства закордонних справ та Міністерства торгівлі АНДР. За результатами цього заходу сторони підписали Угоду про співробітництво між Українським союзом промисловців та підприємців та Форумом керівників підприємств Алжиру (ФКПА).

4-6 квітня 2008 р. відбувся офіційний візит до Алжиру Міністра оборони України Ю.І.Єханурова. В ході візиту він мав зустрічі з президентом АНДР А.Бутефлікою, міністром-делегатом міністерства оборони М.Генаізія, начальником ГШ ЗС АНДР генералом А.Салахом. Було підписано дві міжурядові угоди: про співробітництво у сфері ВТС та про взаємну охорону секретної інформації.

4-5 листопада 2008 р. відбувся офіційний візит до АНДР Начальника Генерального штабу - Головнокомандувача Збройних Сил України генерала армії України Кириченка С.О. Зазначений візит здійснювався у відповідь на раніше здійснений візит Начальника Штабу Національної Народної Армії Алжиру до України (у грудні 2007 р.).

До цього слід додати перший в історії українсько-алжирських відносин візит до Алжиру флагмана ВМС ЗС України «Гетьман Сагайдачний», який відбувся 2-3 серпня2008 р.

Напочатку травня 2010р.Алжир відвідала змішана парламентсько-бізнесова делегація з України на чолі з Першим заступником Глави комітету Верховної Ради України з міжнародних зв’язків Т.Чорноволом. Під часу візиту відбулася низка зустрічей у міністерствах і державних відомствах АНДР.

У січні 2012 р. в Алжирі перебувала з візитом делегація Державного космічного агентства України, у рамках якого проведено засідання Спільного комітету по координації виконання двосторонньої міжурядової Угоди про співробітництво у сфері дослідження та використання космічного простору в мирних цілях, а також відбулися переговори представників підприємств космічної галузі (КБ «Південне», ДП «Арсенал», ВАТ «АТ НДІ радіотехнічних вимірювань») з керівництвом Космічного агентства Алжиру.

У березні 2012 р. відбувся візит Першого заступника Міністра оборони України О.М.Олійника до Алжиру у ході якого було проведено Перше засідання Міжурядової змішаної українсько-алжирської комісії з питань ВТС та підписано «Положення про Міжурядову українсько-алжирську комісію з питань військово-технічного співробітництва» (на виконання Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Алжирської Народної Демократичної Республіки про військово-технічне співробітництво, укладеної у 2008 р.).

З того часу відбулось 5 засідань Міжурядової комісії.

29 вересня 2015 р. Міністр закордонних справ України П.А.Клімкін у рамках візиту до Нью-Йорку для участі у 70-й сесії ГА ООН зустрівся з Державним міністром, Міністром закордонних справ та міжнародного співробітництва АНДР Р.Лямамрою. В ході зустрічі відбувся обмін запрошеннями щодо здійснення офіційних візитів. [3]


Політичні відносини[ред. | ред. код]

Традиційно між Україною та Алжиром налагоджені добрі контакти між низкою університетів технічної галузі, на регулярній основі відбуваються обміни на рівні спортивних федерацій, симфонічних оркестрів тощо.

12-19 вересня 2015 року, Заслужений академічний симфонічний оркестр Національної радіокомпанії України під керівництвом Заслуженого діяча мистецтв України диригента В.О.Шейка взяв участь у масштабній культурно-мистецькій події - VII Міжнародному фестивалі симфонічної музики в Алжирі. На фестивалі були представлені провідні симфонічні та камерні колективи з 19 країн: Алжиру, Австрії, Бельгії, Єгипту, Іспанії, Італії, Китаю, Мексики, Німеччини, Польщі, Росії, Сирії, Тунісу, України, Франції, Чехії, Швеції, Швейцарії, Японії. Концерти проходили у Національному театрі Алжиру (м. Алжир).

Важливим культурним та інформаційним заходом став також концерт колективу у м. Константина в рамках іншого Міжнародного фестивалю "Константина - столиця арабської культури" (20 вересня 2015р.).

Також відбулись окремі виступи солістки Національної опери України Тамари Калінкіної у концертах в мм. Алжир та Константина (17-19 серпня 2015р.)

У сфері освіти тривали обміни на рівні викладачів, аспірантів та стажерів алжирських університетів м. Константина, м.Бумердес та м.Бліда з українськими партнерами: Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, Університетом нафти і газу (м.Івано-Франківськ), Національним університетом «КПІ» (м.Київ), Харківським Університетом повіртяних сил імені Івана Кожедуба.

Національний боксерський клуб «Українські отамани» (учасник Всесвітньої серії боксу (WSB) провів виїзну матчеву зустріч в рамках п’ятого кола Всесвітньої серії боксу з командою «Алжирських пустельних яструбів» і отримав перемогу, що дозволила вітчизняним спортсменам впевнено закріпитися на першому місці підгрупи «А».

13.04.2015 р. в Києві відбулась матчева зустріч дванадцятого кола Всесвітньої серії боксу між «Українськими отаманами» та «Алжирськими пустельними яструбами». Переконливу перемогу – 5:0 здобула команда українських боксерів. У м.Харкові проходили навчально-тренувальні збори з боксу, у яких взяли участь представники Федерації боксу АНДР та Національного олімпійського комітету АНДР.

З 28.04.2017 р. по 01.05.2017 р. в м.Чернівці відбувся ІІІ-й Міжнародний вестиваль-конкурс народного танцю імені Дарія Ластівки "Lastivka Dance Fest", участь у якому взяли представники алжирської фольклорної групи "El Assa El Dhahabia".

Підтримуються постійні контакти з представниками української діаспори, мистецькими та спортивними колами. Алжирські творчі колективи запрошувались до участі у таких заходах в Україні, як : 3-й міжнародний фестиваль-конкурс народного танцю Lastivka Dance Fest (квітень 2017 р. м.Чернівці); фінал танцювального фестивалю Adrenaline Fest World Wide 2017 (серпень 2017 р. Одеська область); міжнародний фестиваль-конкурс «Джерело надій» (вересень 2017 р., м. Київ) за підтримки Міністерства культури України тощо.

Активно розвивались спортивні обміни, зокрема, збірна команда Алжиру з боксу брала участь у навчально-тренувальних зборах (квітень та серпень 2017 р., м. Харків); делегація АНДР взяла участь у відкритому чемпіонаті Європи з виду спорту Комбат Дзю-Дзюцу (грудень 2017 р., м.Ужгород) тощо.

На передодні Нового 2019 Року група артистів з Чернігова - Театр Тіней VERBA вирушила в двотижневий тур в Алжир зі своєю програмою «Королівство тіней». [4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ukrain-Algeria relations(At the site of the Ukrainian embassy in Israel; also at the Ukrainian Mission at the EU[недоступне посилання]
  2. КИЕВ НАВОДИТ ПОЛИТИЧЕСКИЕ МОСТЫ С ЕГИПТОМ И АЛЖИРОМ [Архівовано 16 липня 2007 у Archive.is] (Kiev builds political bridges to Egypt and Algeria) (Zerkalo nedeli', No. 49 (424), 21 — 27 Dec 2002. (рос.)
  3. Політичні відносини між Україною та Алжиром. Архів оригіналу за 8 січня 2019. Процитовано 8 січня 2019.
  4. Культурно-гуманітарне співробітництво між Україною та Алжиром. Архів оригіналу за 8 січня 2019. Процитовано 8 січня 2019.