Українські радіосистеми

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ЗАТ Українські радіосистеми — телекомунікаційна компанія України, з 2010 року поглинена компанією «Київстар».

Історія[ред. | ред. код]

ЗАТ «Українські радіосистеми» створено в 1995 році з метою просування на ринок України передових технологій в області телекомунікацій.

З 29 вересня 1995 року — «УРС» є повноправним членом Загальноєвропейської Асоціації операторів — MoU, а з липня 1997 року — повноправним член Асоціації операторів GSM MoU.

ЗАТ «УРС» був другим оператором в Україні (після ЗАТ «Український Мобільний Зв'язок»), що запустив мережу GSM в Україні.

Значна частина акцій ЗАТ УРС належала корейській компанії Daewoo [джерело?]. Після того як Daewoo збанкрутувало, зупинилось фінансування, і оператор не зміг розбудовувати мережу і конкурувати з UMC та Київстаром.

Працював оператор під ТМ WellCOM. 2004–2005рр оператор різко починає розширювати свою мережу, на гроші групи «Приват» [джерело?], і на ринок виходять бренди «МОБІ» та «privat:mobile» (віртуальний оператор створений ПриватБанком, який лише використовував потужності мережі УРС, а менеджмент, білінг, розповсюдження та реклама були незалежні від УРС). Бренд Мобі проіснував недовго, оскільки 4 листопада 2006 року ВАТ ВимпелКом за підтримки «Альфи» купив 100% акцій УРС, і почалась підготовка до роботи під брендом Beeline.

Компанія «Українські радіосистеми» обійшлась Вимпелкому та Альфі в 231 мільйон доларів. Угода викликала різке незадоволення норвезьких акціонерів. Конфлікт між великими акціонерами «Вимпелкома», норвезькою Telenor і російською Altimo (в минулому "Альфа-Телеком") розгорівся в кінці 2005. Власники компаній розійшлись відносно поглядів щодо виходу на український ринок. Вони планували вийти через іншого мобільного провайдера «Київстар», оскільки Telenor вже володіла контрольним пакетом акцій цього оператора. В підсумку норвезька сторона ініціювала декілька позовів про незаконність придбання «Українських радіосистем»[1].

З 2005 року «УРС» стає частиною групи компаній «Вимпел Комунікації», що надають послуги мобільного зв'язку під брендом Beeline в 7 країнах світу й обслуговують понад 50 млн абонентів.

11 квітня 2006 року, компанія ЗАТ «Українські радіосистеми» починає надавати послуги мобільного зв'язку під торговельною маркою Beeline. Про це було офіційно оголошено на прес-конференції в Києві генеральним директором ВАТ «ВимпелКом» Олександром Ізосімовим[2].

З 1 лютого 2007 року всі абоненти компанії «Українські радіосистеми», що обслуговувалися під торговельною маркою WellCOM, переходять на обслуговування під ТМ Beeline[3].

Поглинання[ред. | ред. код]

У жовтні 2010 року українські телекомунікаційні оператори — «Київстар» та «Beeline-Україна» (ПрАТ «Українські радіосистеми» і ТОВ «Голден Телеком») розпочали процес інтеграції[4].

З 1 жовтня 2012 власником 100% акції є ПрАТ «Київстар».

Об'єднана компанія надає телекомунікаційні послуги під брендами Київстар, djuice та Київстар-Бізнес[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Суперечка акціонерів Вимпелком [Архівовано 28 жовтня 2007 у Wayback Machine.](рос.)
  2. Новини компанії Білайн. Архів оригіналу за 25 серпня 2010. Процитовано 12 грудня 2007.
  3. Велком. Архів оригіналу за 28 вересня 2011. Процитовано 29 липня 2019.
  4. Про компанію. Архів оригіналу за 30 березня 2012. Процитовано 9 лютого 2012.
  5. Об'єднання «Київстар» та «Beeline-Україна» — нові можливості розвитку[недоступне посилання з жовтня 2019]

Джерела[ред. | ред. код]