Українці Швеції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Українці у Швеції — особи з українським громадянством або національністю, які перебувають на території Швеції.

Історія[ред. | ред. код]

Перша українська політична імміграція до Швеції була наслідком подій, що мали місце під час Північної війни (1700—1721 рр.). Це були козаки на чолі з гетьманом Пилипом Орликом, які прибули до Швеції у 1715 році. У шведському місті Крістіанстад на будинку, де проживав Пилип Орлик, встановлено пам'ятну дошку на його честь.

Наступна хвиля українських іммігрантів прибула до Швеції в другій половині XIX — на початку ХХ століття. Це були в основному жінки з Галичини, що на той час належала до Австро-Угорської імперії. Більшість з них повернулись на свої рідні землі, але деякі асимілювались у шведське суспільство.

Значна кількість українців почала прибувати до Швеції на початку Другої світової війни. Під час Зимової війни між Фінляндією та Радянським Союзом (1939 — 1940 рр.) у фінському полоні опинилося чимало українців. Це спонукало організацію ОУН створити у Гельсінкі свій осередок, який очолив Богдан Кентржинський. Метою діяльності цієї організації було допомагати українським полоненим та одночасно проводити інформаційно-пропагандистську роботу.

Нова іммігрантська хвиля з'явилась у Швеції під кінець Другої світової війни. Вважається, що у перші повоєнні роки тут проживало приблизно 2,5 тисячі осіб українського походження. Пізніше частина з них виїхала до США, Канади та інших країн.

У 1947 році в Стокгольмі була створена «Українська громада Швеції». Перші загальні збори Української громади та перший з'їзд українців у Швеції відбулися 6 січня 1948 року в м. Флюста поблизу Стокгольму. Тут було прийняте рішення щодо назви об'єднання, затверджено її статут. Першим головою Української громади був В. Федорчук (1948 — 1951 рр.). Пізніше головами громади обирались В.Бутько (1952), К.Гарбар (1953—1978 рр.), Б.Залуга (1979—1992 рр., 1994—1998 рр.), П.Басараб-Горват (1992—1994 рр., 1998—1999 рр.), І.Сушельницька (1999—2006 рр.), Л.Коваль (з квітня 2006 року).

Як на початкових етапах, так і нині головним завдання української громади є інформаційно-просвітянська робота. З 1954 року протягом декількох десятиріч об'єднанням видавався інформаційний бюлетень «Скандинавські вісті», який виходив українською та шведською мовами 1-3 рази на рік і де вміщувались публікації шведської та європейської преси з української тематики, статті про українську культуру та історію. Проте, його випуск було припинено у зв'язку з браком коштів.

У Стокгольмі в 1950-ті роки було також відкрито Український інформаційний центр під керівництвом Богдана Кентржинського. Завдяки Інформаційному центрові діяльність українців у Швеції помітно активізувалася. Активно працював Український академічний клуб, який об'єднував українських студентів. Була також створена міжнародна біженська спілка Екзильстудентська центральна організація в Скандинавії. До її складу входили студентські організації країн Балтійських держав, Польщі, Чехословаччини та Угорщини.

У Швеції існувало також декілька представництв та організацій, створених українськими націоналістично-емігрантськими колами, зокрема, представництво Союзу визволення України (очолював Осип Назарук), Українське інформаційне бюро (створене у 1916 році, очолювали В. Степанківський, М. Залізняк).

Пам'ятний знак присвячений Пилипу Орлику в м. Крістіанстад Швеція, 2011, автори: Крилов Борис та Сидорук Олесь

Громадські організації[ред. | ред. код]

На територія Королівства Швеція діють такі громадські організації[1]:

  1. Союз Українок Скандинавії (Стокгольм).
  2. Українська Громада у Гетеборзі[2] (м. Гетеборг).
  3. Громадська організація «Шведські козаки» (Стокгольм).
  4. Українське-шведське товариство (м. Гетеборг).
  5. Українська громада в Швеції (Стокгольм).
  6. Український інститут у Швеції[3] (Стокгольм).
  7. Nordic Ukraine Forum[4] (раніше - Українська Молодь Швеції) (Стокгольм).
  8. Дитячо-юнацька організація «Джерело» (Стокгольм).
  9. Національна організація «Український Союз» (м. Гетеборг)
  10. Українсько-шведська культурна спілка (м. Мальме).
  11. Активні Українці Європи[5] (Стокгольм).
  12. Ватра — Українська Асоціація у Швеції.

Богослужіння[ред. | ред. код]

У Швеції, в різних містах, щонедільно, проводяться богослужіння українською мовою.[6] Наприклад, служіння у помісній церкві ХВЄ в Стокгольмі.

Відомі особистості[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українські громадські організації у Швеції
  2. Українська Громада у Гетеборзі (укр.). Процитовано 1 січня 2023. 
  3. Український інститут у Швеції (ua). Архів оригіналу за 30 грудня 2022. Процитовано 30 грудня 2022. 
  4. Nordic Ukraine Forum. Nordic Ukraine Forum. Процитовано 27 грудня 2022. 
  5. Active Ukrainians in Europe. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 26 листопада 2015. 
  6. Розклад Богослужінь

Посилання[ред. | ред. код]