Підстановка тангенса півкута

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підстановка Веєрштраса, тут ілюстрована як стереографічна проєкція кола.

Підстановка тангенса півкута або універсальна тригонометрична підстановка (англ. tangent half-angle substitution) — підстановка використовна для віднайдення первісної та визначеного інтеграла раціональних функцій від тригонометричних функцій.

Підстановка[ред. | ред. код]

Зв'язок зі стереографічною проєкцією

Почавши з задачі знаходження первісної раціональної функції від синуса і косинуса і замінивши , і диференціал  відповідно раціональними функціями від змінної  та добутком функції від з диференціалом , отже,[1]

Отримання[ред. | ред. код]

Нехай

Використовуючи тригонометричні тотожності,

Диференціал  можна обчислити так:

Приклади[ред. | ред. код]

Формула тангенса півкута пов'язує кут з нахилом лінії

Перший приклад[ред. | ред. код]

Другий приклад: визначений інтеграл[ред. | ред. код]

У першому рядку проводять не просто підстановку для обох границь інтегрування. Тут необхідно взяти до уваги особливу точку (у цьому випадку, вертикальну асимптоту) в .

Геометрія[ред. | ред. код]

Підстановка тангенса півкута параметризує одиничне коло з центром у . Замість і , ми маємо лише , на обох кінцях дійсної лінії. Це часто допустимо коли працюєш з дійсними та з тригонометричними функціями (це одноточкова компактифікація лінії.

Тоді як x змінюється, точка, раз за разом проходить одиничне коло з центром у . Точка

тільки один раз проходить коло у міру того як рухається від до , і ніколи не досягає точки , до якої наближається як до границі коли наближається до . Коли рухається між і , точка визначена від покриває частину кола в третьому квадранті, від до .

Ось інша геометрична точка зору. Намалюємо одиничне коло, і нехай P буде точкою . Лінія через (окрім вертикальної лінії) визначена її нахилом. Далі більше, кожна така лінія (окрім вертикальної) перетинає коло саме у двох точках, одна з яких . Це визначає функцію від точки на колі в нахил. Тригонометричні функції визначають функцію від кута в точку на одиничному колі, тепер, сполучаючи ці дві функції, ми маємо функцію від кута в нахил.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. James Stewart, Calculus: Early Transcendentals, Brooks/Cole, 1991, page 439