Автомагістраль M5 (Росія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автомагістраль M5

М5 Урал, обхід н.п. Кириці та Сушки.
Загальні дані
Країна  Росія
Мережа автомобільні дороги федерального значення Російської Федерації
Номер М5
Довжина 1879 кілометр
початок Москва
кінець Челябінськ
OpenStreetMap 102269 ·R (Москва, Московська область, Рязанська область, Мордовія, Пензенська область, Ульяновська область, Самарська область, Оренбурзька область, Татарстан, Башкортостан, Челябінська область, Свердловська область)

CMNS: Автомагістраль M5 у Вікісховищі

Автомагістраль M5 або автомагістраль «Урал» — головна автомагістраль, що прямує у напрямку Москва — Уральські гори завдовжки 1879 км. Є частиною Європейського маршруту E30 та Транссибірської автомагістралі.

Шосе починається від перетинання МКАДу і Волгоградського проспекту і прямує на південний схід через Люберці, перетинає Оку в Коломні.

Автомагістраль «Урал» прямує через дев'ять регіонів Росії, проходячи через небезпечний гірський перевал біля Челябінська. Дорога продовжується від Челябінська далі на схід до Омська, Новосибірська, Іркутська як M51.

Маршрут[ред. | ред. код]

Федеральна автомобільна дорога М-5 «Урал» починається на перетині МКАД і Волгоградського проспекту, далі йде в південно-східному напрямку по території Московської області, проходячи по південно-західній околиці Люберців, далі по окружним дорогам навколо Бронниць, Коломни, через Луховиці. У Московській області траса «Урал» перетинає річки Москва (біля села Заозерьє Раменського району і під Коломна) і Оку (також в районі Коломни).

Далі траса прямує Рязанською областю у південно-східному і східному напрямках, проходить неподалік від Рибного (на північний схід від траси), оминає Рязань по об'їзній дорозі по західній і південній околицях, прямує неподалік від Шилово і Сасово (на північ від траси), прямує через Шацьк (також можливо проїхати по об'їзній дорозі з 2007 року). У Рязанській області траса перетинає річки Проню і Цну, а також безліч малих річок, прямує по шляхопроводам над залізничною гілкою Кустаревка — Вернадовка (402 км) і над лінією Транссибу (414 км). Ці шляхопроводи були споруджені недавно, до їх появи існували переїзди, на яких утворювалися багатокілометрові затори.

Далі — по території Республіки Мордовія у південно-східному напрямку через селища Умет і Зубова Поляна. Частиною дороги є під'їзд до міста Саранськ на 458 км основної траси.

Потім прямує Пензенською областю у східному і південно-східному напрямках через Спаськ, оминає по об'їзній дорозі по північних і східних околицях Нижній Ломов, далі через селище Мокшан і село Рамзай, по об'їзній дорозі прямує по північній околиці Пензи, далі — на північ від Зарічного і на південь від Кузнецька.

Далі траса прямує у східному напрямку Ульяновською областю.

Далі тереном Самарської області у східному напрямку, прямує по північній околиці Сизрані і на північ від Октябрськ, далі — вздовж берега Саратовського водосховища, далі в північному напрямку через Жигульовськ, греблю Жигульовської ГЕС, через Тольятті, повертає на схід, потім — на південний схід, проходить на північ від Самари і на перехресті неподалік від Новосімейкіно повертає на північний схід і далі на схід.

Далі траса прямує у північно-східному напрямку по території Оренбурзької області та Республіки Татарстан, у східному напрямку — по території Республіки Башкортостан, проходить по південних околицях міст Октябрський та Уфи. На території Башкортостану дорога під Уфою перетинає річки Дьому і Білу (Агідель).

Далі траса прямує по території Челябінської області у східному, північно-східному, південно-східному напрямках. На повороті на Кропачево з траси йдуть багато автомобілів, що прямують на Єкатеринбург (по Р350 Месягутово — Красноуфимськ — Ачит і далі по Р242 Перм — Єкатеринбург). Далі — невелика дільниця, територіально проходить знову по Башкортостану (ділянка між Шарлаш і Усть-Катав), потім траса проходить по південній околиці Усть-Катав, на північ від Юрюзані, на південь від Сатки, Златоуста, Міас, Чебаркуля і завершується у Челябінську. На 1852 км від основної траси, через Об'їзд міста Челябінська відгалужується під'їзд до міста Єкатеринбург.

Волгоградський проспект
0 км — Москва
Новорязанське шосе
23 км — Чулково
44 км — Бронниці
70 км — Степанщино
93 км — Коломна
116 км — Луховиці
Рязанська область
181 км — Рязань
302 км — Путятино
345 км Шацьк
Республіка Мордовія
440 км — Зубова Поляна
Пензенська область
472 км — Спаськ
525 км — Нижній Ломов
593 км — Мокшан
634 км — Пенза
706 км — Чаадаївка
745 км — Кузнецьк
761 км — Євлашево
Ульяновська область
822 км — Новоспаське
Самарська область
887 км — Сизрань
930 км — Мєждуреченськ
969 км — Жигулевськ: Міст через Волгу
972 км — Тольятті
1032 км — Перетинання з М32 E121
1043 км — Красний Яр
1115 км — Суходол
1178 км — Стара Баликла
Оренбурзька область
1204 км — Сєвєрноє
Республіка Татарстан
1271 км — Бавли
Республіка Башкортостан
1285 км — Октябрський
1324 км — Серафимовський
1392 км — Коб-Покровка
1459 км — Уфа, М7 E017
Челябінська область
1582 км — Сім
1625 км — Юрюзань
1671 км — Сатка
1759 км — Міас
1777 км — Чебаркуль
1850 км — перетинання з Обходом міста Челябінська (вихід на М36 (А-310), E123, М51 E30)
1879 км — Челябінськ

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]