Урі Розенталь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Урі Розенталь
Урі Розенталь
Урі Розенталь
Міністр закордонних справ Нідерландів
14 жовтня 2010 — 5 листопада 2012
Прем'єр-міністр Марк Рютте
Попередник Максим Ферхаген
Наступник Франс Тіммерманс
Народився 19 липня 1945(1945-07-19) (78 років)
Монтре, Швейцарія
Відомий як політик, дипломат, викладач університету, історик, колумніст
Місце роботи Амстердамський університет, Університет імені Еразма Роттердамського, Лейденський університет і Лейденський університет[1]
Країна Нідерланди
Alma mater Амстердамський університет і Університет імені Еразма Роттердамського
Політична партія Народна партія за свободу і демократію
Нагороди
Order of Orange-Nassau

Уріель (Урі) Розенталь (нід. Uri Rosenthal; нар. 19 липня 1945, Монтре, Швейцарія) — нідерландський політик, міністр закордонних справ Нідерландів в першому уряді Марка Рютте з 14 жовтня 2010 до 5 листопада 2012 року. Член Народної партії за свободу і демократію.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 19 липня 1945 року в Монтре, Швейцарія у сім'ї євреїв-біженців з окупованих Нідерландів, які в 1942 році втекли через Францію. Закінчив ліцей в Гаазі і Амстердамський університет, де вивчав політологію. У 1978 році захистив докторську дисертацію в Роттердамському університеті Еразма.

З 1980 року — професор політології і державного управління в Університеті Еразма, в 1987—2011 роках — професор державного управління Лейденського університету. У 1999 році був обраний до Сенату від Народної партії за свободу і демократію, в 2005 році очолив її фракцію в Сенаті. Після парламентських виборів 2010 року королева Беатрікс доручила йому ведення переговорів про формування нового уряду.

Після формування нового уряду на чолі з Марком Рютте останній попросив його стати міністром закордонних справ.

Урі Розенталь — один із перших європейських офіційних осіб, хто закликав до розширення санкцій проти Олександра Лукашенка і його соратників після подій 19 грудня 2010 року[2]. Розенталь назвав головною умовою подальшого зближення Сербії з ЄС співпраця з Гаагським трибуналом[3].

Також він виступає за мирні переговори між Ізраїлем і Палестинською національною адміністрацією[4]. У ЗМІ його називають «відомим своїми сильними проізраїльськими настроями»[5].

Примітки[ред. | ред. код]