Устриця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Photo of the top of an oyster
Crassostrea gigas з басейну Марен-Олерон, розміщеного у Франції

У́стриця — загальне позначення для ряду конкретних груп двостулкових молюсків, які живуть в морській воді або солонуватому середовищі. Зазвичай стулки раковини в двостулкових молюсків симетричні (наприклад, в серцевидок, беззубок). Однак, в устриці спостерігається асиметрія стулок: стулка, на якій тварина лежить, опукла, а інша стулка плоска і грає роль кришечки, прикриваючи першу.

Етимологія[ред. | ред. код]

Слово устриця нід. oester, множина oesters, що походить від лат. ostreum, звідки також італ. ostrica і англ. oyster[1]. Латинське слово являє собою адаптацію грец. ὄστρεον, «устриця»[2].

Господарське значення[ред. | ред. код]

Деякі види устриць, які широко використовуються в кулінарії (в вареному або сирому вигляді), є делікатесом для людини. Інші види, наприклад перлинні устриці, як правило, не використовуються для їжі — їх збирають через перлини, які утворюються в мантії. Більшість молюсків, які мають раковини, здатні створювати перлину, проте комерційну цінність мають лише перлини, вкриті шаром перламутру. Їх створюють тільки двостулкові і деякі черевоногі молюски[3][4]. Перламутр, який видобувають з раковин, використовується для виготовлення різних виробів, наприклад ґудзиків, а також для інкрустацій[5].

У зв'язку із зростанням потреб людей щодо господарського використання цього молюска, набули поширення ферми з штучного вирощування устриць (устричні ферми) для харчування та вирощування перлин.[6]

Екологічне значення[ред. | ред. код]

Устриці слугують для океанів та морів природним фільтром і очищають близько до 50 літрів води щодня.[7]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 2012. — Т. 6 : У — Я / укл.: Г. П. Півторак та ін. — 568 с. — ISBN 978-966-00-0197-8.
  2. ὄστρεον, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus (англ.)
  3. Ruppert, Fox, Barnes, 2004, с. 300—343.
  4. Ruppert, Fox, Barnes, 2004, с. 367—403.
  5. Иванов А. В. Большая Советская Энциклопедия. — Т. 21. — 630000 прим.
  6. УСТРИЦЯ – Академічний тлумачний словник української мови. sum.in.ua. Процитовано 12 листопада 2020. 
  7. Для кохання та здоров'я. П'ять цікавих фактів про устриці. nv.ua (укр.). Процитовано 12 листопада 2020.