У Цзунюань

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
У Цзунюань
Псевдо У Цзундао (武宗 道), У Цзунчжі (武 总之)
Народився 980(0980)
м.Байба
Помер 1050(1050)
Підданство Династія Сун
Національність китаєць
Діяльність художник

У Цзунюань (武宗元, 980 — 1050) — один з найбільших майстрів китайського живопису на релігійні теми часів династії Сун.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 980 році у м. Байба (сучасне м. Менцзинь, провінція Хенань). Про життя У Цзунюаня відомо лише, що він служив секретарем у Наказі по керуванню мисливськими угіддями та заповідниками (Юйцао). Помер у 1050 році.

Творчість[ред. | ред. код]

Він працював як в станковому, так і в монументальному живописі, створюючи твори на буддійські, даоські теми і в жанрі гуй-шень. У 997 році У Цзунюань розписав кумирню легендарного засновника даосизму — Лао-цзи, споруджену в горах Бейманьшан поблизу сучасного м.Лоян, провінція Хенань, чим привернув до себе увагу поціновувачів живопису. У знаменитому трактаті з історії живопису «Записки про живопис: що бачив і чув» Го Жосюя згадується ще один його храмовий стінопис — «Тридцять шість володарів Неба», яка викликала захоплення самого імператора Чжень-цзуна (998–1022).

Матеріальним свідоцтвом творчої манери У Цзунюаня і особливостей гуй-шень у його виконанні виступає сувій «Чао юань сянь чжан ту» («Свита прародителя династії, [що складається з] безсмертних», 57,8 х789, 5 см, шовк, туш. Музей Гугун, м.Пекін), скопійований зі стенопісної картини із Зали Трьох Найчистіших (Саньціндянь) даоського храму Юнле-гун. На сувоті зображено Нефритового імператора (Юйхуан шанді) — початково персонажа даоського пантеону, проголошений за Чжень-цзуна божественним предком найяснішого прізвища (імператорського будинку Чжао). Нефритового імператора супроводжує 87 божеств, які одягнені у пишні шати, стилізує парадно—ритуальний костюм монарха й сановників, вони утворюють урочисто—чудову процесію.

У сучасному мистецтвознавстві У Цзунюань визнано видатним майстром гуй-шень.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Lachman Ch. (tr.) Evaluations of Sung Dynasty Painters of Renown: Liu Tao-ch'un's Sung-ch'ao ming-hua p'ing Translated with an Introduction by Charles Lachman. Leiden-N.Y., 1989.