Фаафафіне

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фаафафіне — гендерне явище, третя стать у культурі Самоа, невід'ємна її частин. Фаафафіне, біологічно народились чоловіками, але втілюють у собі як чоловічі, так і жіночі риси. Фаафафіне є чоловіками, яких у сім'ї виховували як жінок. Якщо у сім'ї народилося багато хлопчиків, то наймолодшого з них виховують як дівчинку, для того щоб він допомагав матері по господарству.

Слово «фаафафіне» включає причинний префікс «фаа», позначаючий «подібно до», та слово фафіне, що означає «жінка»[1].

Роль Фаафафіне у суспільстві Самоа[ред. | ред. код]

Фаафафіне відомі своєю тяжкою працею та відданістю родині. Ідеї родини у Самоа та Полінезії значно відрізняються від західної конструкції сім'ї[2].

Було б неправильно слідувати західним тлумаченням і визначати фаафафіне як «геїв» чи «гомосексуалів». Фаафафіне мають різноманітне сексуальне життя, де вони можуть мати секс із жінкою, але частіше обирають чоловіків. Але мати секс з іншим фаафафіне — для них табу.

Набуття статусу фаафафіне ніколи не є вибором самої людини. Це елемент культурної ідентичності, який вказує на різноманітність суспільства Самоа задовго до того, як християнство досягло його берегів.

Сексуальні стосунки між фаафафіне (третьою статтю) та Тане (чоловіками), не визначаються як стосунки між 'однією статтю,' але скоріше як стосунки між двома різними статями, та не вважаються гомосексуальними у суспільстві Самоа. Це також є поглядом більшості фаафафіне. У кінцевому рахунку, українські слова можуть лише приблизно виразити значення самоанських термінів, не включаючи основ їх культурного підґрунтя.

Фаафафіне і сучасність[ред. | ред. код]

Фаафафіне на островах Самоа, та у самоанській діаспорі, створили кілька організацій, починаючи з 1980-х років. На сьогодні найвідомішими з них є Самоанська Організація Фаафафіне Незалежного Самоа, SOFIA Американського Самоа, та UTOPIA, що у Сан-Франциско на Гонолулу. Ці організації задіяні у політичній діяльності та культурних заходах. Самоанська Організація Фаафафіне Незалежного Самоа намагається прибрати дискримінаційні закони щодо гомосексуалів та трансексуалів, що залишилися в країні ще з часів колоніального уряду Нової Зеландії, і які у самій Новій Зеландії давно не діють.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (англ.) Milner, G. B. 1966. Samoan-English Dictionary. «Fa'afafine» entry pg. 52 under «Fafine».
  2. (англ.) Saleimoa Vaai, Samoa Faamatai and the Rule of Law. Apia: The National University of Samoa Le Papa-I-Galagala, 1999.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]